Política 02/07/2019

Més de la meitat dels consellers del nou Govern són repetidors de l'anterior legislatura

Isabel Castro se suma al nou Govern de Francina Armengol, que tindrà Iago Negueruela al capdavant de la macroconselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Maria Llull
8 min
La nova consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, amb Iago Negueruela.

PalmaMés de la meitat dels consellers del nou Govern de Francina Armengol són repetidors de l'anterior legislatura: Pilar Costa, Iago Negueruela, Marc Pons, Patrícia Gómez, Martí March i Fina Santiago són les sis cares de la continuïtat d'un Executiu que suma 11 conselleries.

La socialista Isabel Castro, qui ha estat fins ara directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, s'ha sumat al Govern de Francina Armengol com a consellera d'Administracions Públiques i Modernització. La presidenta Francina Armengol ha signat aquest dimecres el decret amb la composició de l'Executiu. Els nous consellers prendran possessió del seu càrrec aquest dimecres a partir de les 10.30 h en el Consolat de Mar.

Malgrat la incertesa provocada per la crisi de MÉS, el guió previst s'ha complert gairebé en la seva totalitat. El cap de llista de Podem, Juan Pedro Yllanes, serà el nou vicepresident del Govern i també assumirà la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Prodfuctius. La seva companya de partit Mae de la Concha serà la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Pel que fa a la resta dels consellers socialistes, s'han confirmat les informacions que col·locaven la fins ara delegada del Govern, Rosario Sánchez, al capdavant de la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors. Iago Negueruela dirigirà de la macroconselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, i Pilar Costa tornarà a assumir la cartera de Presidència, encara que incrementarà les seves competències i també s'encarregarà de Cultura i Igualtat. També continuarà com a portaveu del Govern. Martí March, Patrícia Gómez i Marc Pons repetiran com a consellers i assoliran les conselleries d'Educació, Salut i Consum, i Mobilitat i Habitatge, respectivament.

Quant als consellers de MÉS, Fina Santiago s'encarregarà d'Afers Socials i Esports, i Miquel Mir serà el conseller de Medi Ambient i territori, segons va ratificar aquest dilluns l'assemblea dels ecosobiranistes a Lloseta.

Els nous consellers

Juan Pedro Yllanes (Sevilla, 1960)

El nou vicepresident i cap de llista de Podem és llicenciat en Dret i jutge en excedència des del 2015. Ha exercit al jutjat de Primera Instància número 6 de Palma, al jutjat Penal de Sevilla i a l'Audiència Provincial de Palma, entre d'altres. També ha treballat com a professor de l'Escola Judicial i ha estat diputat del Congrés del 2015 al 2019.

Malgrat que no ha format part de l'equip negociador de Podem, Yllanes ha manifestat en tot moment la voluntat del seu partit de formar part del Govern. El nou vicepresident també va ser molt crític amb les reticències de MÉS durant les reunions.

El nou vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes.

Pilar Costa (Eivissa, 1968)

La consellera socialista de Presidència és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i professora de Dret en excedència de l'Escola de Turisme d'Eivissa. Costa ha estat diputada del Parlament en diferents legislatures. Altres càrrecs que ha exercit són: consellera d'Innovació, Interior i Justícia; presidenta del Consell Insular d'Eivissa i Formentera i consellera coordinadora de l'àrea de Govern i titular del Departament de Corporació i Comunicació de la institució insular eivissenca. Costa ha exercit com a consellera de Presidència i portaveu del Govern. També ha exercit com a advocada, tasca que va compaginar amb el fet de ser la primera senadora progressista per Eivissa i Formentera, entre el 1996 i el 1999.

Costa assumeix aquesta legislatura el repte de gestionar les àrees de Cultura i Igualtat. De moment, té les reticències del sector cultural, que ha manifestat el desacord perquè s'hagi perdut la Conselleria de Cultura, amb la també eivissenca Fanny Tur al capdavant la passada legislatura.

A més de ser consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa s'encarregarà de Cultura i Igualtat.

Rosario Sánchez (Palma, 1976)

La nova consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors és llicenciada en Economia i Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Sánchez ha treballat com a auditora en el sector privat i, des del 2004, com a funcionària de carrera de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, en el cos especial d'auditors. Ha estat directora de Gestió Sanitària de Mallorca (Gesma) i directora de Pressupostos del Consell Insular de Mallorca. L'any 2015 va ocupar el càrrec de secretària general de la Conselleria de Salut, fins que va ser nomenada directora general de Coordinació.

Sánchez va ser nomenada delegada del Govern a les Illes Balears el juliol del 2018, càrrec que ha ocupat fins a l'actualitat. La nova consellera és una persona molt propera a Francina Armengol i omplirà el buit que deixa en l'Executiu Catalina Cladera, immersa en les negociacions per presidir el Consell de Mallorca.

La fins ara delegada del Govern i nova consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

Iago Negueruela (Santiago de Compostela, 1980)

El titular de la macroconselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball és llicenciat en Dret per la Universitat de Santiago de Compostel·la. Negueruela va ser inspector del Cos Superior d'Inspectors de Treball i Seguretat Social. Després va ser director general de Treball del Govern, des del febrer de 2010 fins al juny de 2011. Ha estat conseller de Treball, Comerç i Indústria des del 2015 fins a l'actualitat.

Durant les negociacions del pacte, Negueruela ha estat assenyalat com un negociador implacable, i la seva importància dins el PSIB i el Govern ha anat a més. Malgrat que hi va haver rumors que el col·locaven a Madrid, dins el futur govern de Pedro Sánchez, sempre ha manifestat la seva voluntat de quedar a les Balears.

Iago Negueruela, conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball.

Fina Santiago (Palma, 1961)

La consellera de MÉS d'Afers Socials i Esports és llicenciada en Psicologia per la UIB, així com treballadora social i funcionària del cos tècnic superior de l'Administració des del 1982. Santiago va ser directora de l'Institut d'Afers Socials (IBAS) durant la legislatura 1999-2003, i durant la legislatura 2007-2011 va ser consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració. Durant la legislatura 2011-2015 va ser diputada i coportaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, i des del 2015 ha estat consellera de Serveis Socials i Cooperació.

Santiago va ser un dels noms qüestionats per l'executiva de MÉS per tornar a ser consellera. La solució de consens votada per l'assemblea dels ecosobiranistes d'aquest dijous ha permès que torni a ocupar un càrrec en un executiu d'esquerres, a diferència de Vicenç Vidal, que no serà conseller de Medi Ambient.

Fina Santiago, consellera d'Afers Socials i Joventut.

Martí March (Pollença, 1954)

March repeteix una nova legislatura com a conseller d'Educació. Llicenciat i doctor en Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona, també és catedràtic de Sociologia de l'Educació i Pedagogia Social de la UIB. Ha estat director dels departaments de Ciències de l'Educació i de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la UIB, i durant la legislatura 1999-2003 va ser director general d'Universitat del Govern de les Illes Balears. March és vicepresident de la Societat Iberoamericana de Pedagogia Social i l'anterior legislatura va ser conseller d'Educació i Universitat.

Francina Armengol ha destacat en diverses ocasions que la passada legislatura, amb March com a conseller, es va assolir la pau a les aules, després de la resposta social que va generar el TIL de José Ramón Bauzá. En la part negativa, March afronta una legislatura on encara sobren aules prefabricades i amb una clara necessitat de millorar les infraestructures educatives.

El socialista Martí March tornarà a ser el conseller d'Educació aquesta legislatura.

Patrícia Gómez (Tolosa, 1965)

Diplomada en Infermeria per la UIB i màster en Gestió i Planificació Sanitària per a Directius de Salut per la Universitat Europea de Madrid. Des del 2011 al 2015 va ser infermera d'Atenció Primària de Mallorca. També ha estat directora de Cures i Coordinació Sociosanitària de l'IB-Salut (2007-2011), supervisora de l'àrea de Formació i Recerca d'Infermeria de l'Hospital Universitari Son Dureta (2000-2007) i adjunta de Qualitat, Formació i Recursos Humans del Complex Hospitalari de Mallorca (1999-2000).

Gómez repeteix com a consellera de Salut després d'una legislatura on va haver d'afrontar les acusacions de nepotisme per la contractació de la seva parella, Juli Fuster, com a director general de l'IB-Salut. La consellera comença una nova etapa al capdavant de Salut amb les llistes d'espera com un dels objectius a millorar.

Patrícia Gómez ja va ser consellera de Salut la passada legislatura.

Marc Pons (es Mercadal, 1973)

L'exconseller de Territori, Energia i Mobilitat encapçalarà la Conselleria de Mobilitat i Habitatge aquesta legislatura. Pons és arquitecte tècnic i enginyer d'obres públiques per la Universitat Politècnica de València, i té un grau en Enginyeria d'Edificació per la UIB. Entre el 1999 i el 2001 va exercir com a treballador laboral de la Direcció General d'Ordenació del Territori del Govern. És funcionari en excedència de l'àrea d'Ordenació Turística del Consell de Menorca i ha exercit com a director insular d'Ordenació del Territori del Consell de Menorca (2003-2004), director insular de l'Administració de l'Estat a Menorca (2004) i vicepresident primer i conseller d'Ordenació del Territori i Habitatge del Consell menorquí (2007-2008). Del 2008 al 2011 va ser president del Consell de Menorca, i va exercir com a diputat del Parlament balear a partir del 2010. Del 2015 al 2016 va ser conseller de Presidència, i des del 2016 va ser conseller de Territori, Energia i Mobilitat.

Marc Pons té aquesta legislatura el repte de desenvolupar les lleis d'habitatge i de canvi climàtic. Malgrat que hi ha més de 1.000 habitatges en mans del Govern, procedents de grans tenidors, encara no s'han entregat en règim de lloguer social.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons.

Miquel Mir (Palma, 1985)

Miquel Mir és l'aposta de MÉS per ocupar el càrrec de conseller de Medi Ambient aquesta legislatura. Llicenciat en Geografia i doctor en Geografia amb menció europea per la UIB. Començà la seva trajectòria investigadora el 2009, la qual se centrà en la geomorfologia i la gestió litoral, així com en la conservació dels espais naturals. Des del 2015 ha estat professor associat de la UIB, on ha impartit l'assignatura de Gestió i Planificació d'Espais Naturals. També ha estat docent a l'Edge Hill university i ha pronunciat un important nombre de conferències sobre la seva especialització. Mir ha exercit com a director general d'Espais Naturals i Biodiversitat del Govern des del 2016.

Mir representa la renovació que cercava l'executiva de MÉS. La partida de Vicenç Vidal al Senat li ha obert les portes del Govern. A diferència del seu predecessor, Mir s'ocuparà només de Medi Ambient i Territori, i no gestionarà Agricultura i Pesca.

Més de la meitat dels consellers del nou Govern són repetidors de l'anterior legislatura

Mae de la Concha (Gijón, 1954)

Titulada superior en anglès i francès a l'Escola Oficial d'Idiomes, ha estat llibretera a Ciutadella entre el 1990 i el 2015. Ha estat diputada en el Congrés entre el 2015 i el 2019. També és responsable de l'àrea de Món Rural i Medi Ambient a Podem.

De la Concha també ha mostrat una voluntat ferma d'entrar en el Govern al llarg de les negociacions del pacte, encara que no dubtà a criticar la posició del PSIB per l'oferta de només dues conselleries al partit morat. L'afegit d'una secretaria autonòmica i de la vicepresidència de Juan Pedro Yllanes va desencallar la situació i ha sumat De la Concha al Govern com a consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

La diputada de Podem, Mae de la Concha, serà la nova consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Isabel Castro (Madrid, 1979)

Llicenciada en Dret i Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat Carlos III de Madrid, va ingressar en el Cos Superior d'Inspectors de Treball i Seguretat Social l'any 2008. També ha estat membre del secretariat de la Unió Progressista d'Inspectors de Treball i directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral del Govern balear des del 2015 fins a l'actualitat.

La nova consellera d'Administracions Públiques i Modernització ha estat l'únic nom que no havia entrat a les travesses per formar part del Govern.

stats