ENTREVISTA
Política 26/07/2019

Isabel Castro: “Defensar el funcionari és defensar l’estat del benestar i el servei al ciutadà”

És la consellera d’Administracions Públiques i Modernització

Carles Tudurí Borràs
3 min
Isabel Castro “Defensar el funcionari és defensar l’estat del benestar i el servei al ciutadà”

PalmaIsabel Castro (Madrid, 1979) és llicenciada en Dret i Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Carles III. Els quatre anys de la passada legislatura al capdavant de la Direcció General de Treball li han valgut per fer el bot a la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, en la qual assumeix reptes que van des de la funció pública a la memòria històrica, passant per emergències i IB3.

Quines són les prioritats de la vostra conselleria?

A més de modernitzar l’Administració pública, vull reivindicar la figura dels funcionaris. És necessari que tinguin unes bones condicions, perquè defensar el funcionari és defensar l’estat del benestar i un millor servei al ciutadà. També volem millorar la coordinació dels serveis d’emergències. Així mateix, en matèria de transparència i participació procurarem que el Govern treballi de manera conjunta. Finalment, en temes de memòria històrica mirarem de continuar amb la feina de la legislatura passada.

Heu trobat moltes peticions dels sindicats damunt la vostra taula?

Encara hi hem estat poc temps. En el meu anterior càrrec he estat quatre anys al capdavant de la Direcció General de Treball i he tingut molt de contacte amb els sindicats. El meu tarannà és el consens i el que cercarem és que les decisions en temes de funció pública tinguin el major consens possible amb tots els sindicats i implicats.

L’Administració de les Illes és una de les més feminitzades d’Espanya, per la forta presència de la dona en àrees de sanitat i educació... però en altres àrees de serveis generals, es treballarà en aquest tema?

Una de les coses que més poden ajudar a aconseguir la igualtat és continuar amb la convocatòria d’oposicions que es va iniciar la passada legislatura. Creim que convé cercar l’estabilitat del funcionariat. Això farà que a l’Administració hi entrin treballadors de manera més igualtària. Estam analitzant el Pla d’igualtat i veurem si s’ha d’actualitzar.

La qualitat de l’Administració pública de la Comunitat està per sota de la mitjana estatal. Com se solucionarà?

Un dels reptes de la legislatura és la modernització. Estam treballant per elaborar un pla director per analitzar tots els serveis i saber quins són susceptibles de tecnificació i modernització. Volem posar a la disposició dels ciutadans una administració més àgil. També hem d’ajudar la resta de conselleries a posar en marxa plataformes com l’observatori de l’habitatge o la finestreta única empresarial.

És un tema de majors inversions o de flexibilitzar la funció pública?

Una part correspon a la millora d’aplicacions, eines informàtiques, tecnologia, etc. És el repte de l’administració digital o electrònica. D’altra banda, defensant el funcionariat es milloraran els serveis al ciutadà. Són dos elements que formen part d’aquesta conselleria. Tenc molta confiança que arribem a consensos amb els sindicats per poder dur a terme aquesta modernització. Sense diàleg social no hi ha progrés social.

Defensau la gestió del Govern en les inundacions de Sant Llorenç, però heu canviat el director d’Emergències...

He tingut llibertat a l’hora de fer el meu equip. Crec que es va fer bé a Sant Llorenç, però vaig considerar que el perfil més adequat era el de Jaume Barceló, per això és el nou cap d’Emergències. Les inundacions de Sant Llorenç varen crear una situació molt complicada que, a més, ha permès a tots els que hi varen participar millorar i veure en quins punts es poden aplicar les millores. Hem de veure de quina manera podem millorar la coordinació.

Amb el canvi climàtic es preveuen més desastres naturals i més forts. Com ho afronten des d’Emergències?

Estam treballant per veure com podem millorar en la detecció. Saber amb major precisió quan hi haurà una situació adversa. Com abans ho sapiguem millor podem preparar l’operatiu. Ja sabem que en molts de casos són impredictibles, però si ho saps amb una hora d’antelació millor que amb mitja.

Queden 92 símbols franquistes en 28 municipis. No és molt després de quatre anys de Govern d’esquerres?

Els darrers quatre anys Balears ha estat un referent en aquest tema, hem aprovat la Llei de memòria i la Llei de fosses. Tenim un pla d’exhumació de fosses amb el qual continuam. Instarem els ajuntaments que comencin a eliminar aquests símbols. No hem polit la fórmula per a aquest procediment, però és una obligació legal que estableix la llei que aprovarem.

S’ha pres una decisió sobre la internacionalització dels serveis informatius d’IB3?

IB3 és un ens adscrit a aquesta conselleria, però té molta independència. Per tant, esperam que l’ens faci una proposta sobre aquest tema, que de totes maneres no suposarà que els treballadors actuals passin a ser empleats públics.

Es complica la coordinació del Govern amb l’entrada de Podem?

Estic segura que el Govern de coalició a les Illes funcionarà perfectament perquè tenim el full de ruta dels Acords de Bellver. Tenim el mateix objectiu i el mateix camí.

stats