LLUITA ANTITERRORISTA
Política 03/04/2014

L'Audiència Nacional decreta arrest domiciliari per a l'ex-pres d'ETA Iosu Uribetxeberria

Uribetxeberria va ser excarcerat el 2012 per malaltia terminal però ara està sent investigat per un assassinat a un guàrdia civil de fa 28 anys

Europa Press
2 min
Uribetxeberria, arribant als jutjats per declarar / EFE

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha dictat aquest dijous presó domiciliària per a l'ex-pres d'ETA Iosu Uribetxeberria, que va ser excarcerat l'estiu del 2012 per malaltia terminal, després de prendre-li declaració sobre l'assassinat del guàrdia civil Antonio Ramos, ocorregut fa 28 anys.

Bolinaga ha comparegut davant Moreno per videoconferència des d'un jutjat de Bergara (Guipúscoa), després que el jutge, a petició del fiscal Vicente González Mota, ha dictat presó incondicional i comunicada, una mesura que es durà a terme al seu domicili amb les mesures de vigilància necessàries, segons han informat fonts jurídiques. D'aquesta manera, només podrà sortir de casa durant les hores necessàries per al tractament de la seva malaltia i sempre amb la vigilància necessària.

El jutge sosté en l'acte de presó que va ser Uribetxeberria qui va realitzar els trets que van acabar amb la vida d'Antonio Ramos Martínez el 8 de juny de 1986 a la localitat d'Arrasate, de manera que li atribueix un delicte d'atemptat terrorista amb resultat de mort.

A més de Bolinaga, el jutge ha decretat presó incondicional per aquests fets per als presos etarres que constituïen amb ell el comando Bellotxa, Javier Ugarte Villar i José Luis Erostegi Bidaguren, als quals el jutge ha pres aquest dijous també declaració a l'Audiència Nacional en relació amb l'assassinat.

La citació a declarar de Bolinaga es va produir després que la Fiscalia demanés al jutge Moreno que reobrís el cas de l'agent assassinat basant-se en un informe de la Guàrdia Civil que implicava Uribetxeberria i els altres dos membres del comando en aquest atemptat.

Uribetxeberria ha arribat als jutjats de Bergara passades les 12.15 acompanyat de diversos familiars, caminant amb l'ajuda d'un bastó, vestit de negre amb roba de muntanya i amb una visera negra amb orelleres.

Uribetxeberria, que complia condemna entre altres causes pel segrest del funcionari de presons José Ortega Lara, està en llibertat condicional des del 30 d'agost del 2012 després que el jutge central de vigilància penitenciària, José Luis Castro, atengués els informes mèdics en els quals es deia que patia un càncer terminal i li donaven per llavors un màxim de nou mesos de vida.

Poc abans que es complís un any de la seva excarceració, la Fiscalia va demanar nous informes mèdics en observar que a dia d'avui "cap informe clínic aportat assenyala que la vida de l'alliberat es trobi en situació de perill".

En l'últim informe elaborat per forenses adscrits a l'Audiència Nacional se sostenia que Uribetxeberria havia empitjorat, de manera que "es manté la situació de malaltia greu i incurable", i n oés "previsible l'òbit" en els pròxims tres o quatre mesos llevat que hi hagi "complicacions".

stats