Política 21/09/2017

Internet troleja el PP i situa la web del referèndum a l'adreça www.marianorajoy.cat

La justícia va tancar la pàgina oficial i també persegueix els seus clons a la xarxa

Ara
2 min
La Generalitat activa la web del referèndum i obre el registre de voluntaris

BarcelonaEl xoc de trens entre l'Estat i la Generalitat per l'1-O ja està tenint conseqüències en forma d'escorcolls, detencions, material requisat i tancament de webs. Ahir, milers de catalans van mostrar la seva indignació i es van manifestar davant la seu de la conselleria d'Economia contra l'estratègia impulsada pel govern espanyol en col·laboració amb els tribunals i les forces de seguretat de l'Estat. Les últimes setmanes hi ha hagut pocs moments de distensió, però el desafiament al PP de part de la societat catalana també ha tingut episodis d'humor. A internet s'ha tornat a trolejar el govern espanyol ubicant un clon de la pàgina del referèndum –tancada per ordre judicial– en una sorneguera adreça electrònica: www.marianorajoy.cat.

La pàgina reprodueix la web original de la Generalitat –sense actualitzar–, però es titula "Club de fans de Mariano Rajoy". És una de moltes altres adreces que hi ha, com Referendum.ninja o Rferendum.party, que han sorgit des que el jutge va ordenar el tancament de la web oficial. La majoria dels clons, però, també estan ara fora de servei perquè el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, que instrueix el cas contra el Procés des del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, va ordenar a les companyies telefòniques que impedissin l'accés a aquestes pàgines

En tot cas, la web del Govern continua activa. Un dels primers a trolejar Rajoy va ser el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, quan va publicar a Twitter que, un cop tancat el domini www.referendum.cat, el Govern havia començat a fer servir el www.ref1oct.cat. I ho va tornar a fer quan el jutge també va tancar el nou domini, en què va explicar amb passos senzills a Twitter com la gent podia fer servir un servidor 'proxy' per accedir a la web www.ref1oct.eu, ubicada fora de l'estat espanyol.

Tot i que la web segueix activa, fa una setmana que no s'actualitza. Es pot consultar la normativa legal que empara el referèndum, descarregar les butlletes i els cartells de publicitat institucional i també consultar les resolucions de la sindicatura electoral.

stats