Política 05/12/2013

La delegació espanyola d'Amnistia Internacional veta el lliurament del premi 'Ambassador of Conscience' a Barcelona, aprofitant els actes del Tricentenari

Toni Soler, comissari dels actes, assegura estar "decebut" perquè l'objectiu és que el Tricentenari parli de "valors universals"

Ara
2 min
Toni Soler, Xavier Trias i Miquel Calçada a la presentació dels actes del Tricentenari del 1714 / PERE TORDERA

Amnistia Internacional a Espanya ha vetat que el lliurament del premi 'Ambassador of Conscience' es faci a Barcelona, aprofitant els actes del Tricentenari. La gala de lliurament, que organitza Art for Amnesty (fundació d'artistes i celebritats vinculada a Amnistia Internacional), no es farà a la capital catalana, tal i com preveia el programa oficial del Tricentenari 1714-2014, tot i que ja tenia dia i lloc confirmats: el 19 de març al Palau de la Música Catalana.

Art for Amnesty ha fet marxa enrere, segons ha informat l'institut de Cultura de Barcelona (ICUB) en un comunicat, perquè la secció espanyola d’Amnistia Internacional ha decidit que l’esdeveniment finalment no tingui lloc a Barcelona. La comissió del Tricentenari havia acordat amb els dirigents d'Art for Amnesty la cessió del Palau de la Música per dur a terme la gala, en què se solen premiar artistes i activistes pels drets humans d'arreu del món.

El Tricentenari BCN, que cedia l'espai, pretenia aprofitar l'avinentesa per ressaltar el compromís de la ciutat amb les llibertats civils i els drets humans, d'acord amb l’eslògan 'Viure lliures' que presideix els actes. I, de fet, el passat mes de setembre, el comissari dels actes de commemoració dels 300 anys del 1714, Toni Soler, va assistir a Dublín com a convidat d'Art for Amnesty a la gala Ambassador of Conscience 2013, en què van ser premiats el cantant afroamericà Harry Belafonte, i la jove estudiant paquistanesa Malala Yousfzai.

Soler s'ha mostrat "decebut" per la decisió. "Pretenem que el Tricentenari parli de valors universals, però de vegades ens ho posen difícil", ha apuntat. Soler ha expressat també el seu pesar per Amnistia Internacional Catalunya -de la qual és soci- perquè "no podrà comptar amb una magnífica plataforma de projecció".

En declaracions a RAC1, Soler ha explicat que la pròpia associació internacional pels drets humans va demanar fer la gala de lliurament dels premis a la capital catalana. Tanmateix, fa unes setmanes se'ls va informar que la delegació espanyola de l'entitat "no volia que aquesta cerimònia es fes a Barcelona", ha precisat Soler.

"Se'ns va dir que Amnistia no fa actes amb institucions polítiques, però això no és veritat", ha constatat el periodista, que ha lamentat que la branca espanyola de l'entitat no vulgui que la commemoració dels 300 anys del 1714 "s'associï als valors que els interessa expressar".

stats