Política 08/10/2019

Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil es reuneixen pel dispositiu de la sentència

El ministeri ha començat a traslladar agents a Catalunya per reforçar la presència dels cossos quan es faci pública la decisió del Suprem

Ara
2 min
Policia Nacional a Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa policia continua preparant el dispositiu davant les mobilitzacions de resposta a la sentència del judici al Procés. La comissaria de les Corts de Barcelona ha acollit aquest dimarts una nova reunió amb els comandaments dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Segons fonts policials, a la trobada s'ha tornat a tractar l'organització del dispositiu entre els tres cossos. La previsió és que bona part de la tasca sigui la vigilància i la protecció d'edificis o infraestructures susceptibles de concentrar les protestes dels manifestants independentistes. La idea és que els Mossos estiguin a primera línia i que els agents de les policies espanyoles siguin dins els edificis. Igual com ja es va fer el 21-D per al consell de ministres, el centre de coordinació operativa del dispositiu estarà integrat pels comandaments dels tres cossos.

La planificació de la policia és que la sentència del Tribunal Suprem es pugui fer pública entre finals d'aquesta setmana o dilluns vinent. De fet, la d'avui, en teoria, ha sigut l'última reunió fins al dia del dispositiu. Fonts policials apunten que dilluns agafa força com a data i mostren més preocupació per si la sentència es fa pública aquest divendres, perquè l'endemà és 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, cosa que podria fer coincidir grups enfrontats. La confrontació, sobretot si la decisió del Suprem es difon aquesta setmana, és un dels possibles conflictes que preveu la policia, que situa el Parlament, els edificis de titularitat estatal (com la Delegació del govern espanyol) i infraestructures com estacions de tren, com a espais clau de les manifestacions.

Les relacions entre els cossos de seguretat es defineixen actualment de bones després de la fractura que va provocar l'organització policial de l'1-O. De fet, remarquen que s'han fet diverses trobades, a part de la d'avui, per preparar el dispositiu per a la sentència. En aquest sentit, el ministeri de l'Interior ha començat a traslladar a Catalunya agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil per reforçar-ne la presència, en col·laboració amb els Mossos. Ja hi ha desplaçats uns 500 efectius de la Policia Nacional procedents de Saragossa, València i Madrid i uns 350 de la Guàrdia Civil, allotjats en hotels o en casernes. La previsió és que hi hagi uns 1.500 membres més de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, centrats en Barcelona. Els dos cossos tenen habitualment a Catalunya uns 7.000 agents, la meitat de cada cos.

Des de fa una setmana, coincidint amb el segon aniversari de l'1-O, els Mossos també han tornat a activar el dispositiu d'ordre públic Minerva per augmentar la disponibilitat dels agents antidisturbis, de la Brigada Mòbil (Brimo) i l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). La policia catalana ha apujat el nivell d'alerta per tenir el màxim nombre d'efectius antiavalots.

El Govern veu innecessaris els agents dels cossos espanyols

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit que és innecessari que el govern espanyol desplaci fins a Catalunya més efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, perquè ha recordat que la competència en seguretat ciutadana és dels Mossos. "No fa falta que vinguin més efectius, la seguretat està perfectament garantida pels Mossos", ha defensat en la roda de premsa posterior al consell executiu.

stats