Política 05/02/2020

Instal·len tres papereres marines al port de Ciutadella per recollir residus

El projecte és una idea dels alumnes de l'IES Biel Martí de Ferreries

Ivan Martin
2 min
Els operaris han instal·lat aquest dimecres els tres recipients que podrien recollir cada dia 4 quilos d'escombraries.

MaóEl Consell de Menorca i Ports Illes Balears han instal·lat tres papereres marines al port de Ciutadella. Es tracta d'uns dispositius de recollida de residus que permetran recollir les escombraries que suren entre els embarcadors del port mitjançant un sistema de filtratge. La instal·lació de les papereres s'emmarca en el projecte 'Instal·lació de seabins a Menorca', i és una de les propostes guanyadores de la iniciativa de pressupostos participatius de la màxima institució insular. Varen ser els alumnes de quart d'ESO de l'IES Biel Martí de Ferreries els qui varen fer la proposta.

La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha destacat la iniciativa i considera que és fruit de l'increment de la conscienciació ciutadana i institucional sobre la matèria. "Davant la creixent producció de plàstic és necessari continuar treballant en la divulgació. Fomentar més polítiques de reducció, reutilització i reciclatge és una de les nostres prioritats com a govern", ha assegurat.

Per la seva banda, el conseller de Mobilitat del Govern balear, Marc Pons, ha detallat el paquet de mesures de millora del port de Ciutadella durant el 2020. "La inversió total de Ports és de 750.000 euros, amb tres grans projectes. Dilluns vinent començaran les obres de les escales de l'aparcament del moll Nord. També tenim prevista la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l'aparcament del port exterior, així com la reparació del taló del moll de Ponent", ha assenyalat.

Les papereres, que estan submergides i tenen l'obertura arran de la superfície de l'aigua, s'han instal·lat sobre pantalans en diferents punts del port on els corrents interns fan que s'acumulin les escombraries. La bomba de succió del contenidor genera un corrent que atrau i filtra l'aigua superficial present en un radi de 40 metres i atrapa tots els residus que suren a la zona. Cada paperera té una capacitat de filtratge de 25.000 litres per hora, i podria recollir quatre quilos de fems al dia.

stats