PAU A EUSKADI
Política 12/06/2013

Iñigo Urkullu presenta un pla per ajudar totes les víctimes

Planteja fer una "lectura crítica" del passat després de la situació de violència política que s'ha viscut al País Basc

óskar Bañuelos
2 min

VitoriaEl Pla de Pau i Convivència 2013-2016 del govern basc presentat ahir pel lehendakari inclou divuit línies d'actuació i les encaixa en tres grans apartats: el passat, el present i el futur. Sobre tots ells, Iñigo Urkullu planteja tres microacords als partits basats a "fer lloc a la veritat de l'altre". El pla no està tancat i s'obre ara un període de tres mesos per rebre aportacions.

Entorn al primer apartat, el full de ruta d'Urkullu per al període post-ETA planteja fer una "lectura crítica" del passat després de la situació de violència política que s'ha viscut al País Basc durant més de mig segle. El document preveu la realització d'un estudi que "acosti" a la "realitat objectiva" de les tortures com a pas previ per prendre mesures de "reconeixement, reparació i prevenció" el 2015. El microacord parteix d'una "conclusió compartida" sobre els fets, que reconegui el dany i el dret de les víctimes a la veritat, la justícia i la reparació.

Pel que fa al present, se centra en els principis de convivència, entre els quals s'inclou la necessitat de canviar la política penitenciària, marcada per la dispersió i l'allargament de penes. En aquesta línia, recull un programa propi per a la reinserció de presos anomenat Hitzeman [donar la paraula]. Aquesta iniciativa es posarà en marxa l'any vinent i fixa diferents itineraris que haurien de complir els presos de manera individual per poder "facilitar o agilitar" el seu procés de reintegració social.

El tercer apartat, centrat en aspectes socioeducatius, busca establir valors que consolidin la pau i enfortir la convivència. La intenció d'Urkullu és que sigui el Parlament el fòrum en el qual es forgin els acords bàsics a quatre bandes, entre el PNB, EH Bildu, el PSE i el PP. Aquests últims no participen dels treballs.

stats