ATENCIÓ SANITÀRIA
Política 01/06/2013

Inca (PP) exigeix a Bauzá que talli caps "polítics" pel cas Alpha Pam

El PSIB fa una queixa al Defensor del Poble i Més es ratifica al jutjat

Quim Torres
2 min

PalmaEl cas Alpha Pam, el jove immigrant que no tenia targeta sanitària i que morí d'una tuberculosi que no li fou tractada a la sanitat pública balear, ha posat en qüestió l'atenció sanitària als sense papers que s'està portant a terme en els centres de les Illes i, en particular, a l'Hospital d'Inca. Segurament per això, l'Ajuntament de la capital del Raiguer va voler ser ahir contundent. El ple aprovà una iniciativa presentada per la coalició Més en la qual s'exigeix al president José Ramón Bauzá que "depuri responsabilitats polítiques per aquests fets".

Aquest fou el redactat que plantejà el PP per modificar el que inicialment proposava Més, que reclamava el cessament de l'actual conseller de Salut, Martí Sansaloni. La resta de la iniciativa fou acceptada talment. Així, el Consistori també "lamenta" la mort del jove senegalès i fa una passa més que el Parlament balear, que dimarts, en un deplorable ple, no aconseguí aprovar un punt en aquest sentit. Curiosament, el PP d'Inca votà a favor ahir del mateix redactat que el PP balear rebutjà al Parlament. El ple "manifesta la seva indignació" i reclama a la Conselleria de Salut que prengui totes les mesures necessàries perquè "un fet tan lamentable com aquest" no torni a succeir. Alhora, demana al Govern que aprovi un decret llei per tornar la targeta sanitària als 20.000 immigrants que han quedat sense.

L'aprovació d'aquesta moció a l'Ajuntament coincidí amb la presència dels líders de la coalició Més, Biel Barceló i Fina Santiago, a Inca, on ratificaren la denúncia interposada pel cas Alpha Pam.

Defensora del Poble

Aquest cas també arribarà ara a la Defensora del Poble en forma de queixa. Tot i que ja havia obert una investigació d'ofici, el PSIB li planteja una queixa i una sol·licitud d'investigació i d'emparament per als col·lectius més desprotegits.

Els socialistes han remès un escrit demanant que s'investigui l'aplicació pràctica de la nova normativa sanitària en els centres hospitalaris de les Illes, pel que fa a les persones que acudien a Urgències sense targeta sanitària. A la vegada reclamen que s'exigeixi a l'Executiu que assumeixi i depuri les responsabilitats que s'hagin pogut generar.

La petició del PSIB, a més, proposa a la Defensora del Poble que dugui a terme una investigació amb relació a la mort d'Alpha Pam i que exigeixi al Govern que assumeixi i depuri responsabilitats i que iniciï d'ofici el procés per indemnitzar la família del jove senegalès. Finalment, reclamen a la Defensora que faci una recomanació a l'Executiu exigint-li complir l'article 25 de l'Estatut i, per tant, es doni accés a la targeta sanitària a tots els habitants de les Illes, incloent-hi els que es troben en situació irregular.

stats