Política 25/04/2020

Les Illes reben 325 milions del 50% de la liquidació del sistema de finançament autonòmic de 2018

A més, l'Executiu balear reclama al govern espanyol que n'avanci la totalitat i nous fons extraordinaris

Ara Balears
2 min
Sánchez Grau i Armengol, a la Delegació del govern espanyol. / ISAAC BUJ

PalmaEl Govern balear rebrà els pròxims dies un avançament de 325 milions d'euros, quantia que correspon al 50% de la liquidació pendent del sistema de finançament autonòmic de 2018. L'Executiu ha defensat la necessitat que el govern espanyol ampliï aquest avançament a la totalitat, uns recursos ja previstos per a 2020, i que també aporti fons extraordinaris, per dotar la comunitat autònoma de major capacitat per pal·liar les conseqüències socials i econòmiques de la crisi del coronavirus.

Les Illes ja varen rebre 80 i 95 milions d'euros els mesos de gener i febrer passats, i per tant restaven prop de 650 milions pendents, del total de 822,9 milions de la liquidació de 2018. Aquest avançament ha estat una de les mesures reclamades per les Balears i altres comunitats davant l'impacte pressupostari causat per la crisi sanitària, petició a la qual el Ministeri va respondre amb l'acceptació d'avançar el 50% d'aquests recursos.

Així, enguany, el Govern balear rebrà 2.906,3 milions d'euros a través del sistema de finançament autonòmic, 822 dels quals corresponen a la liquidació definitiva de 2018. L'Executiu ha assenyalat que el govern espanyol ha garantit l'abonament de totes les quanties del sistema de finançament ja previstes per a 2020.

"És necessari fer una nova passa i avançar íntegrament els recursos de la liquidació del sistema de finançament autonòmic de 2018, uns ingressos que l'Estat va cobrar fa dos anys", ha afirmat la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

La consellera ha incidit també en la necessitat d'ampliar aquest avançament per tal de rebre els 322 milions pendents de la liquidació de 2018, "tenint en compte, a més, que tampoc no es tracta de fons extraordinaris respecte de les quanties ja previstes per a 2020".

En aquest sentit, Sánchez ha tornat a defensar la necessitat que el Ministeri adopti noves mesures per facilitar recursos addicionals a les comunitats, a través de nous fons extraordinaris i de mesures per ampliar la capacitat d'obtenir crèdit a llarg termini als mercats financers.

stats