Política 24/06/2019

Iglesias no cedeix i pressiona Sánchez: “La dreta i l’extrema dreta triguen cinc minuts a posar-se d’acord”

El líder de Podem insisteix que no concep quedar-se fora del govern espanyol

Laia Forès / Efe
2 min
Iglesias desaprova la decisió de Podem Catalunya de cridar a votar al referèndum

MadridEl líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha reclamat al líder socialista, Pedro Sánchez, que posi fi a la "dinàmica de la partida de ping-pong a través dels mitjans de comunicació" i acceleri les negociacions. "La dreta i l’extrema dreta triguen cinc minuts a posar-se d’acord. Sembla que els progressistes tenim problemes. Per nosaltres no serà", ha assegurat aquest dilluns en unes declaracions als mitjans de comunicació després de reunir-se amb els líders de CCOO i la UGT. "Han passat dos mesos des de les eleccions i la Constitució obliga a buscar acords per formar govern", ha insistit.

El líder del partit lila ha demanat "respecte" al president del govern espanyol en funcions i ha assegurat que no concep com a hipòtesi que l'oferta del líder socialista consisteixi en deixar Podem fora del consell de ministres. "No em crec que plantegi una barbaritat com aquesta i que ens falti al respecte", ha dit Iglesias en una entrevista al programa de ràdio 'La cafetera', de Fernando Berlín.

Aquest cap de setmana el PSOE ha recordat a Unides Podem que Sánchez ja s'ha mogut de la seva posició inicial de governar en solitari, amb la seva oferta del govern de cooperació, i ara li toca al líder del partit lila fer el mateix i renunciar a la seva aspiració de governar en coalició. Segons el parer d'Iglesias, aquesta posició dels socialistes equival a dir: "No, és que no compartirem decisions, és que les prendré jo, i, en tot cas, algunes de les idees que són teves les portaré a terme jo". No obstant això, ha recordat, és el candidat a la investidura qui s'ha "d'arromangar" per ser investit: "La clau perquè hi hagi acords és respectar l'aliat".

El secretari general de Podem ha insistit, a més, que el seu objectiu és pactar un govern de coalició, al qual, segons ha remarcat, "sembla que ni ERC ni el PNB posarien cap problema". "Ja no hi ha excuses: Espanya necessita un govern estable i progressista, i nosaltres estem plenament disponibles perquè el president del govern espanyol s'assegui en una taula i deixem enrere aquesta dinàmica de les pressions i les filtracions", ha dit.

També ha reivindicat "serenitat, calma i altura d'estat" per afrontar una negociació que, ha dit, no arribarà a bon port a través de missatges creuats en els mitjans de comunicació. Segons ha explicat, qualsevol pacte que s'aconsegueixi amb el PSOE se sotmetrà a votació dels inscrits, i si no hi ha un acord però sí "una oferta concreta", també es consultarà a les bases de Podem la posició.

D'altra banda, quan li han preguntat si s'oposaria al fet que fossin ministres l'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena o el líder de Més Madrid i exnúmero dos de Podem, Íñigo Errejón, Iglesias ha respost que "mai" es vetaria a ningú. "Només faltaria que li diguéssim al PSOE a qui ha de nomenar com a ministres", ha dit el líder de la formació, que, de la mateixa manera, considera que els socialistes no tenen dret a vetar a ningú que proposi Unides Podem en un eventual govern conjunt.

stats