Política 11/10/2019

Iglesias apuja el to i rescata la memòria històrica per titllar de "mòmia" Franco i de "malparit" Billy el Niño

El líder de Podem critica que el torturador del franquisme encara rebi una pensió

Germán Aranda
1 min
Iglesias, durant un acte a Madrid el passat dissabte

MADRIDUn Pablo Iglesias més bel·ligerant que en la campanya del 28-A i amb un discurs escorat a l'esquerra ha definit aquest divendres en un acte amb simpatitzants a Múrcia com "el trasllat d'una mòmia" l'exhumació de Franco i ha dit que "seria indigne" que el PSOE ho exhibís com a arma electoral quan "segueixen vius torturadors que estan cobrant una pensió extra per haver torturat gent que va lluitar per la democràcia". Es referia a Antonio González Pachecho, Billy el Niño, i ha criticat que el govern socialista no hagi tirat endavant la retirada de les condecoracions.

Iglesias també ha criticat l'article 155 de la Constitució, "que serveix bàsicament per limitar el que van votar els ciutadans", i ha defensat que és "més patriòtic" el 128, "que diu que tota la riquesa del país ha d'estar subordinada al bé general", o l'article 31, per una fiscalitat justa i progressiva, o l'article 47, que diu que l'habitatge és un dret. Iglesias ha insistit que els bancs "tornin els diners del rescat" i que els grans empresaris paguin més impostos.

El líder d'Unides Podem ha assegurat que "la suposada moderació de Casado" respon al fet "que el PSOE, Ciutadans i el PP estan preparant un pacte per tenir lluny Podem quan arribi la crisi". Segons ell, no va existir cap bloqueig del govern, "sinó pressions dels poders econòmics" per tal que la formació lila no entrés en una coalició. Segons Iglesias, les elits activen "les clavegueres de l'Estat" quan els ciutadans "no voten els partits de poder". "L'únic que pot permetre que el PSOE no se'n vagi amb la dreta és Unides Podem", ha afegit.

stats