Política 14/08/2020

Iglesias diu que la causa contra el seu partit no té "fonament" i denuncia un "judici mediàtic"

Assegura en un fil de Twitter que seguirà treballant des del govern per "defensar l'interès general"

Ara
3 min
Pablo Iglesias en el congrés dels diputats en el debat per la cinquena pròrroga de l'Estat d'Alarma

BarcelonaEl vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha trencat aquest divendres el silenci que mantenia sobre la causa oberta per presumptes irregularitats financeres en el seu partit. A través d'un fil de Twitter, Iglesias ha assegurat que aquesta causa no té "fonament" i ha denunciat un "judici mediàtic" per desprestigiar la seva formació i evitar que el focus sigui en altres qüestions com ara la fugida de Joan Carles I o el repartiment dels fons europeus pel covid-19.

"Podem està a disposició de les autoritats judicials perquè ens requereixin tota la documentació i informació que considerin", ha assegurat Iglesias, que també s'ha mostrat convençut que la causa, "sense fonament", no tindrà més recorregut. Amb tot, ha lamentat "el mal que fan hores i hores de tertúlies, portades escandaloses i telediaris", que "no repara l'arxivament sistemàtic dels procediments". "El judici mediàtic, a l'hora d'instal·lar relats, pesa sempre més que el final dels procediments", ha assegurat.

"Tenim memòria", ha advertit: "Aquests anys han sigut moltes les vegades que se'ns ha acusat de delictes greus", ha lamentat. "Informe PISA, muntatge a Vicky Rosell, documents falsos sobre comptes en paradisos fiscals... Una llista interminable". El final de totes aquestes acusacions és conegut, ha recalcat el vicepresident, que ha insistit que "el finançament de Podem ha estat investigat repetidament i mai s'ha trobat cap indici de delicte".

La investigació que porta el jutjat d'instrucció número 42 de Madrid, en què estan imputats la formació i tres membres de la cúpula, se centra en una suposada comptabilitat irregular que hauria facilitat sobresous a dirigents del partit, així com diverses contractacions simulades a empreses afins que haurien servit a les companyies per autofinançar-se. "En aquesta ocasió, es fan servir termes com caixa B o sobresous per assimilar-nos a la corrupció del PP i instal·lar que tots som iguals", ha considerat Iglesias, que ha recordat que Podem és "la primera força de govern a Espanya que no demana préstecs als bancs ni deu res a les oligarquies econòmiques".

"Entenem que alguns estiguin molt interessats que passem mesos defensant-nos als mitjans d'acusacions sense fonament, en lloc de parlar del debat social sobre la monarquia o com fer servir els fons europeus per a la reconstrucció", ha afirmat: "No els donarem aquest gust". Així, Iglesias ha avisat que continuarà treballant "des del govern" per "defensar l'interès general".

Podem ha sol·licitat a l'Audiència Provincial de Madrid l'arxivament de la causa, i ha acusat el jutge Juan José Escalonilla d'assumir acríticament les acusacions de l'exresponsable legal del partit José Manuel Calvente, que va ser acomiadat per un presumpte cas d'assetjament sexual que va acabar sent arxivat. Ahir mateix La Sexta va publicar part de la declaració de Calvente davant el jutge, en què va admetre que no té proves que se "simulessin" contractes ni que es fes servir la caixa de solidaritat per desviar fons, però insisteix que això formava part de la "rumorologia" interna. Calvente va insistir ahir a Twitter que el que denuncia no és un finançament irregular de Podem sinó que "alguns pocavergonyes haurien ficat la mà a la caixa".

El PSOE reivindica la "solidesa" del govern de coalició davant els atacs del PP

Les paraules d'Iglesias arriben enmig de la pressió que els partits de la dreta estan fent sobre el govern de coalició. Aquest divendres ha estat el líder del PP, Pablo Casado, qui ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez, que cessi el seu vicepresident segon. En un acte a Almeria, el dirigent popular ha comparat el cas que afecta Podem amb la trama Gürtel, i ha demanat a Sánchez "la mateixa vara de mesurar" que va tenir quan va impulsar la moció de censura contra Mariano Rajoy. Aleshores, però, no es tractava d'una causa en fase d'instrucció, sinó d'una sentència condemnatòria que acreditava que el PP s'havia finançat irregularment.

Tot i les paraules de Casado, el PSOE manté la defensa del govern de coalició. Si dimecres Sánchez es va limitar a demanar respecte per la independència de la justícia, aquest divendres la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat l'acord "sòlid" de govern que tenen el PSOE i Unides Podem. En declaracions als mitjans des de Cadis, ha demanat "deixar treballar" a la justícia, i ha remarcat davant les veus que reclamen el cessament d'Iglesias que el govern espanyol està "fort i cohesionat".

stats