Política 08/06/2019

Iglesias rebat la crítica interna engegant el ventilador: "Els mals resultats són culpa de tots"

Defensa que va obtenir més suports en les generals que en les municipals

Dani Sánchez Ugart
2 min
Reunió del consell ciutadà de Podem / EFE

MadridPablo Iglesias s'ha defensat aquest dissabte de la crítica interna repartint culpes pels resultats "molt dolents i decebedors" de les generals i autonòmiques, que, segons ell, van ser "culpa de tots". Així s'ha expressat el líder de Podem davant del consell ciutadà del partit, que s'ha reunit a Madrid per analitzar els resultats del 26-M, i enmig de les negociacions entre la formació lila i el PSOE per a l'entrada al govern espanyol. Per apuntalar la seva tesi, el líder lila ha posat l'accent en el fet que els resultats d'aquests comicis van ser molt pitjors que els del 28 d'abril, en les generals, quan ell era el candidat: "Crida l'atenció que s'hagi produït després d'un mes de les generals, on vam arribar en línia ascendent".

Així, Iglesias considera que el problema del partit ha tingut a veure amb els "lideratges", una manera de culpar els candidats territorials i descarregar-se la responsabilitat. Segons ell, on la formació va tenir candidats amb lideratges forts, els resultats van ser més bons. En aquest sentit, va destacar els del candidat a l'alcaldia de Cadis i alcalde en funcions, José María González, 'Kichi', enfrontat a la direcció estatal del partit, i que ha millorat els resultats dels anteriors comicis. També ha destacat el resultat de l'alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, que, "malgrat el context", ha sigut capaç d'aconseguir un segon lloc als comicis que probablement li permetrà revalidar el càrrec.

Iglesias també ha posat l'accent en la implantació territorial del partit. "Hem tingut dificultats per convertir-nos en referent territorial. Som especialistes en tenir un nom diferent en gairebé cada territori on ens presentem", ha assegurat el líder lila. Des del 26-M, Iglesias ha fet diverses picades d'ullet a la possibilitat de repensar l'estructura territorial de la formació, com a resposta als mals resultats, i aquest error de disseny ha sigut justament un dels arguments que s'han situat rere el relleu de Pablo Echenique a la secretaria d'organització del partit.

L'únic aspecte positiu que ha destacat Iglesias del resultat del 26-M és que, "malgrat tot", estan "negociant amb moltes possibilitats de governar en molts indrets d'aquest país". En concret, ha citat les Balears, el País Valencià, les Canàries i la Rioja com les comunitats on està més a prop un pacte d'esquerres entre ells, el PSOE i en alguns casos altres forces nacionalistes o regionalistes.

El líder de la formació lila ha dedicat també gran part del seu discurs a defensar la seva aposta estratègica per demanar un govern de coalició amb el PSOE en les negociacions que s'iniciaran formalment aquest dimarts. Segons ha explicat, està "més justificat" avui que després del 28-A buscar aquest acord, perquè el PSOE "ha buscat un acord a la dreta", però no l'ha trobat. Després de llistar les propostes programàtiques que presentarà el seu partit als socialistes, i que inclouen una pujada del salari mínim als 1.200 euros, o una revolució fiscal verda i també lila (amb mesures per la igualtat), Iglesias ha considerat que només podran controlar el compliment dels compromisos a què arribin amb el PSOE des de dins de l'executiu. "És evident que governar té riscos, però hem après que les polítiques es canvien des del govern, i que els acords programàtics són paper mullat", ha reblat.

El consell ciutadà d'aquest dissabte haurà de confirmar el relleu d'Echenique, i la seva substitució pel diputat per Canàries del partit, Alberto Rodríguez.

stats