Política 12/09/2019

Iglesias ofereix una coalició de prova d'un any i Sánchez la rebutja

El líder de Podem proposava sortir del govern si no funcionava i mantenir després l'estabilitat parlamentària

Ot Serra
4 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias la setmana passada

MadridPablo Iglesias ha ofert aquest dijous a Pedro Sánchez un govern de coalició durant un any amb el compromís d'aprovar els pressupostos per comprovar si funciona. Si no, es comprometia a sortir-ne i donar estabilitat parlamentària durant la resta de la legislatura. Però en una trucada telefònica de deu minuts, el líder socialista li ha fet saber que declinava aquesta opció perquè no garantia, precisament, l'estabilitat. "No es donen les bases mínimes de confiança ni un plantejament d'un govern cohesionat, coherent i amb una única direcció, en una legislatura estable, cosa que necessita amb urgència Espanya", indiquen fonts socialistes.

Tal com va avisar dimecres al Congrés, el líder de Podem ha optat per intentar reconduir al més alt nivell la negociació per a la investidura. Aquesta tarda ha conversat amb el secretari general del PSOE i li ha ofert trobar una entesa a partir de la proposta de coalició dels socialistes del mes de juliol –que Podem va rebutjar– i de la proposta de coalició del partit lila que va presentar aquest agost. Iglesias ha posat damunt la taula un any de prova d'aquest executiu compartit amb l'aprovació dels primers pressupostos inclosos i fer una avaluació del funcionament un cop passat un any, amb el compromís d'abandonar el govern si Sánchez considerava que l'experiència no havia funcionat.

Aquesta alternativa d'Iglesias no ha convençut Sánchez, apunten fonts socialistes, que li ha traslladat les reserves després que al juliol Podem li va votar en contra la proposta de coalició. El president en funcions ha expressat la voluntat de no anar a eleccions al seu interlocutor, segons assegura el PSOE, i l'ha instat a presentar una nova fórmula a la taula negociadora que "aparqui propostes que s'han demostrat inviables, com la coalició". A més, segons destaquen fonts socialistes, Iglesias ha advertit Sánchez que en cas de noves eleccions tornarà a demanar una coalició i que, aquesta vegada, ja no acceptarà el veto a la seva presència al consell de ministres.

Cap sorpresa des d'Unides Podem

Davant l'enèsima negativa del candidat a la presidència del govern espanyol, les reaccions des d'Unides Podem no s'han fet esperar. De fet, un dels membres del comitè negociador de la formació lila, Pablo Echenique, s'ha precipitat a explicar com ha anat l'intercanvi de paraules entre Sánchez i Iglesias a través d'un fil de Twitter. "Sánchez ha rebutjat en un temps rècord la proposta, de nou, sense donar cap motiu i cap explicació", ha exposat Echenique, que ha conclòs: "Sembla que té clar, i possiblement sempre va ser així, que ens arrossegarà a eleccions per veure si suma deu escons més".

Una de les primeres representants a pronunciar-se també ha estat la vicepresidenta primera de la mesa del Congrés i diputada de la formació lila, Gloria Elizo, que s'ha fet ressò de la notícia a través del seu compte de Twitter i ha demanat que "ningú dubti de dues coses: que mai Sánchez ha negociat honestament; que sempre va voler eleccions".

Qui també s'ha manifestat en sintonia amb Elizo ha estat el coordinador federal d'Esquerra Unida i membre de la coalició Unides Podem, Alberto Garzón, que ha asseverat que "tothom sap" que Sánchez vol eleccions. "Li atrau l'aventura de tornar a llançar els daus a veure si guanya més", ha etzibat, però ha reflexionat: "Les dretes reaccionàries estaran molt contentes".

Els independentistes, entre l'optimisme i el recel

Al seu torn, els portaveus de les dues formacions independentistes al Congrés de Diputats, Esquerra i Junts per Catalunya, s'han mogut entre l'esperança i el recel a un possible acord 'in extremis' entre socialistes i Unides Podem. El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, s'ha mostrat optimista i ha explicat que "els sembla positiu" que es mantingui el contacte entre els dos actors principals de les negociacions. "No és una estona que malgasten criticant-se a Twitter o als platós de televisió", ha exposat Rufián.

Per bé que el diputat republicà ha deixat cert marge a l'optimisme, també els ha recordat que arribar a un acord "només depèn d'ells" i els ha demanat que, si cal, es tanquin en una sala "a pa i aigua com feien els antics Papes" i que no en surtin fins que no hagin tancat un acord. "Han de trobar una alternativa que no sigui tenir a Marcos de Quinto com a ministre d'Economia o a Santiago Abascal al capdavant de Defensa", ha demanat.

Per contra, des de la formació de Carles Puigdemont, la portaveu parlamentària al Congrés, Laura Borràs, ha qualificat el cop de porta de Sánchez a la nova proposta d'Iglesias d'"espectacle públic" i d'"irresponsabilitat política majúscula". "Si han de trobar un acord, que s'asseguin i parlin", ha apuntat Borràs, que ha afegit: "sinó, que deixin de fer aquest espectacle lamentable".

Tot i això, a diferència de Rufián, la portaveu de JxCat s'ha mostrat més reticent a la possibilitat d'un acord d'última hora i ha explicat que hi ha una "incompatibilitat de base sorprenent" entre ambdues formacions. A hores d'ara, ha matisat Borràs, la qüestió "no passa per si volen governar, sinó si son capaços de governar junts i per a què".

stats