Política 18/03/2016

Iglesias busca avals territorials per mitigar la crisi

El PSOE furga en la divisió a Podem i utilitza Tsipras per pressionar en favor de la seva investidura

J. Serra Carné / L. Vicens
3 min
El primer ministre grec, Alexis Tsipras, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ahir.

BarcelonaEn la setmana de més turbulències per a Podem des dels comicis del 20-D -la destitució de Sergio Pascual, número tres del partit, ha fet emergir la profunda crisi interna que viu la formació-, Pablo Iglesias mira de fer pinya per superar els moments de dificultats. El secretari general de la formació va moure peça ahir per assegurar-se suports en la seva decisió de renovar la cúpula, un cop de timó visualitzat amb la fulminació del secretari d’organització, pròxim a Íñigo Errejón. Iglesias ha citat avui a la tarda a Madrid els dirigents territorials amb la intenció d’acumular avals per a la seva estratègia. En la sessió de treball, en la qual no participarà el número dos del partit -el sector afí a Errejón ha reaccionat amb silenci al sacrifici de Pascual, acusat de “gestió deficient”-, Iglesias pretén redreçar el rumb erràtic de la formació els últims dies. Per això s’hi posarà al capdavant. “Es tracta de transmetre un missatge d’unitat”, apunta una veu coneixedora de la situació enrarida a la cúpula estatal. Es preveu que els dirigents territorials explicitin la seva confiança en la direcció marcada pel secretari general.

A la seu de Podem hi estan citats els líders autonòmics, inclosos Nagua Alba (País Basc) i Francisco J. Garrido (la Rioja), escollits fa poc. En representació del partit a Catalunya hi haurà Jéssica Albiach, diputada de Catalunya Sí que es Pot i portaveu de la formació des de la dimissió de Gemma Ubasart. També hi participarà la dirigent andalusa Teresa Rodríguez, líder del corrent anticapitalista del partit -que ha demanat a Iglesias desistir d’arribar a un pacte amb el PSOE-, així com Luis Alegre, cap de files de Podem a la federació de Madrid i home pròxim a Iglesias. Alegre ha sigut el destinatari de les crítiques dels dirigents dimissionaris a la capital espanyola, una fuga de quadres que va obrir un esvoranc a la formació.

Mentre el sector pròxim a Errejón calcula els moviments, els afins a Iglesias han reproduït des de dimecres missatges per tancar la crisi interna. Carolina Bescansa, cofundadora del partit, va insistir en la tesi de la campanya de desgast. “Hi ha un interès clar des de fora de Podem a alimentar un debat de divisió interna o d’existència d’uns corrents enfrontats amb uns altres. Tots estem d’acord amb el canvi polític real”, va explicitar Bescansa, que va acusar el PSOE d’instigar les discrepàncies per poder construir el relat que a Podem hi ha partidaris de facilitar la investidura de Pedro Sánchez. “No hi ha ningú a la direcció política de Podem que doni suport a un govern PSOE-Ciutadans”, va comentar Bescansa a RNE. Precisament, Sánchez va furgar en les ferides de la formació lila per collar més Iglesias. El secretari general socialista va aprofitar la visita a Brussel·les-en el marc de la cimera dels socialistes europeus- per sol·licitar al primer ministre grec, Alexis Tsipras, que fes de mediador davant de Podem i convencés el seu líder per “deixar de fer el joc a la dreta” i facilitar “un govern de canvi a Espanya”. Sánchez va rebre un no com a resposta. “No trucarà a Pablo Iglesias per demanar-li que faci coses que no vol fer. No és la nostra feina ni ens pertoca convèncer ningú per participar en un govern o no”, van explicar fonts pròximes a Tsipras.

Raimundo Viejo i la nova etapa

Mentre el partit intenta capejar el temporal, a Podem Catalunya continuen els moviments per omplir el buit de poder (ara és una gestora qui assumeix la direcció). El diputat al Congrés Raimundo Viejo presentarà demà un projecte per encaminar la reconstrucció, com va detallar a Europa Press. Viejo, home de confiança de l’executiva estatal, treballa per articular el debat als cercles. Albano Dante Fachin ja s’ha postulat a la secretaria general catalana.

stats