Política 13/10/2019

Iglesias: "El 155 és un article excepcional que implica no comptar amb el que ha votat la gent"

Podem posa el focus del 10 de novembre en l'economia i proposa un debat dels portaveus sectorials dels partits

Ot Serra
4 min
Pablo Iglesias i els principals dirigents de Podem, en l'acte de presentació del programa electoral

MadridPablo Iglesias afronta una nova campanya electoral presentant-se com a alternativa als tres grans rivals de centre i de dreta –PSOE, Cs i PP–, a qui ha acusat de "voler parlar del 155 fins al 10 de novembre". "És un article d'aplicació excepcional que implica no comptar amb el que ha votat la gent; no és l'article de la Constitució del qual ens hem de sentir més orgullosos", ha defensat aquest diumenge el líder de Podem en l'acte de presentació del programa electoral, en què no ha fet referència a la sentència del judici del Procés. Sota el nom "Les raons continuen intactes", el partit lila defensa les mateixes mesures que ja va portar als comicis del 28 d'abril i inclou l'aposta per un referèndum pactat en què Podem defensaria un "nou encaix de Catalunya a Espanya".

Iglesias ha estat acompanyat per les cares visibles del partit i hi han intervingut Irene Montero, Pablo Echenique, Ione Belarra, Nacho Álvarez, Juantxo López de Uralde i Gloria Elizo, que han desgranat les diverses mesures. L'últim torn ha sigut per al secretari general de la formació, que ha posat l'accent en el vessant econòmic del programa i ha situat al centre del debat una "pregunta fonamental que haurien de respondre tots els partits": "Què farem per afrontar una situació de desacceleració econòmica?" El mateix Iglesias ja ha avançat que el PP, el PSOE i Cs hi respondran amb "retallades", i ha proposat un debat dels portaveus econòmics televisat per abordar aquesta qüestió. Ho ha aprofitat per criticar que només se'n faci un, de candidats, aquesta campanya "perquè així ho ha decidit el president en funcions": "És un escàndol democràtic i una vergonya".

Unides Podem ha celebrat aquest acte a l'espai Próxima Estación de Madrid, on han pogut entrar unes dues-centes persones i ha quedat petit per encabir la quantitat de gent que s'hi havia acostat i que ha hagut de quedar-se a fora. Montero ha subratllat que cap partit podrà presumir de portar propostes feministes i ecologistes si no es reflecteixen a la part econòmica, i Iglesias ha subratllat que tot el seguit de mesures que proposen es limiten a complir la Constitució. "En constitucionalistes no ens guanyaran els que només volen un article", ha assenyalat el líder de Podem, que ha situat com "l'article més patriòtic" el 128, que diu que el "repartiment de la riquesa del país estarà subordinat als interessos generals".

Podem se situa en aquesta campanya en una posició diferencial respecte al PSOE, el PP i Cs, que han adoptat una estratègia de moderació i que tendeix a la centralitat. En canvi, la formació d'Iglesias fa una aposta ideològica a l'esquerra amb propostes d'apujades d'impostos a les grans fortunes i grans corporacions, i compromisos amb la garantia de serveis públics. També de blindatge a les famílies en situació de vulnerabilitat en matèria d'habitatge. "Si alguna cosa tenen en comú el Govern de Quim Torra i els seus socis d'ERC amb el PP i el PSOE és que comparteixen els mateixos operatius policials que desallotgen la gent de casa seva. Hem de frenar els desallotjaments sense alternativa habitacional", ha reclamat Belarra en la seva intervenció.

Aquestes són les principals propostes que Podem incorpora al programa electoral:

1. Crear una empresa pública elèctrica i un banc d'inversió per a la transició tecnològica i econòmica que, segons les seves previsions, permetria la creació de 600.000 llocs de treball estables.

2. Intervenir el mercat de lloguer per impedir pujades abusives mitjançant el control de preus i garantir el lloguer estable per a persones inquilines i petits propietaris. Que ningú pagui més del 30% de la renda en concepte de lloguer.

3. Garantia econòmica vitalícia per a les dones víctimes de violència masclista equivalent al salari mínim: 900 euros.

4. Cobertura universal pública i gratuïta de l'educació de 0 a 3 anys. Asseguren que es crearien més de 100.000 llocs de treball directes.

5. Creació d'un Sistema Nacional de Cures per situar Espanya a l'avantguarda de l'atenció de la dependència.

6. Ingrés Bàsic Garantit. Una prestació de 600 euros al mes que s'incrementarà a 1.200 depenent de la gent que visqui a la casa. Podria afectar deu milions de persones, sostenen.

7. Derogar les reformes laborals del PSOE del 2010 i del PP del 2012 i crear un nou estatut dels treballadors.

8. Salari mínim de 1.200 euros la legislatura vinent.

9. Jornada laboral de 34 hores setmanals: set hores de dilluns a dijous i sis el divendres.

10. Garantir la dignitat dels pensionistes i la sostenibilitat del sistema públic de pensions.

11. Prohibir que les empreses de l'Íbex-35 que cotitzen a borsa paguin a autònoms i pimes a més de trenta dies.

12. Universitat pública i gratuïta.

13. Paquet de serveis bàsics a l'Espanya buida: transport públic, atenció sanitària, atenció d'una patrulla de la Guàrdia Civil en quinze minuts, subministraments, presència d'un caixer automàtic en un radi de vint quilòmetres, centres culturals ciutadans a cada nucli de població, accés a internet amb banda ampla a preu assequible.

14. Prohibir les portes giratòries fins a cinc anys després d'haver assumit un càrrec públic d'alta responsabilitat.

15. Posar fi a les clavegueres de l'estat: crear una Unitat Integral contra la Corrupció Institucional amb professionals "independents" de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

16. Reforma fiscal justa: més impostos a grans corporacions i grans fortunes de manera progressiva i abaixar-los a les pimes. Crear un impost per contaminació a les grans empreses. Evitar paradisos fiscals per eludir despeses i crear un impost a la banca.

17. posar fi a les cases d'apostes.

stats