Política 11/06/2019

Iglesias i Sánchez acorden treballar junts per un "govern de cooperació"

El líder d'Unides Podem defensa que "el nom és el menys important" en relació a la possible coalició

Germán Aranda / Dani Sánchez Ugart
3 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias / EFE

MadridEl líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, i la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, han anunciat aquest dimarts que les dues formacions començaran a treballar conjuntament per un "govern de cooperació". No serà un govern de coalició, sinó una fórmula "més oberta", segons Lastra, però a partir d'ara començaran "converses més discretes" per concretar els detalls d'aquesta cooperació de govern, segons ha precisat Iglesias.

La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha confirmat pocs minuts després el nom de "govern de cooperació" d'aquesta fórmula. "És la millor de les fórmules, perquè ens permetria formar un govern plural i inclusiu", ha dit. A partir d'ara continuaran "explorant aquesta possibilitat", ha dit Lastra, que ha expressat que el candidat a la investidura ha sortit "molt satisfet" de la reunió".

La socialista no ha entrat en detalls sobre si hi haurà ministres o no d'Unides Podem i ha aclarit que és perquè "lamentablement, no sumem", referint-se als dos partits d'esquerra. És per això, per la necessitat d'altres suports o abstencions, que el PSOE es decanta per aquesta fórmula de govern "oberta", condicionada per "l'aritmètica" del Congrés. "Això és el que ens porta a explorar altres fórmules", ha afegit.

Fonts del PSOE han explicat que diversos grups han traslladat al govern que no volen a Podem al govern. Coalició Canària, per exemple, ho ha fet de forma pública i com a línia vermella per a donar suport a la investidura de Sánchez. Les mateixes fonts recorden que "mai" s'han tancat a l'entrada d'independents vinculats amb Podem, de manera que la negociació clau serà si hi entren o no membres del partit en ministeris. El secretari d'organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, es reuneix demà amb Coalició Canàries, Partit Regionalista Càntabre (PRC), PNB i UPN i demà passat ho farà Lastra amb els partits independentistes catalans ERC i PDeCat. Bildu i Vox queden fora d'aquesta ronda de consultes prèvies a la investidura.

Iglesias ha resumit en dues possibilitats la investidura de Sánchez: un govern d’esquerres amb ells, o l’abstenció de les dretes, i afirma que te la “sensació” que el socialista “no menteix” i vol governar amb ell. Per això s’ha mostrat confiat que arribaran a un acord i que no hi haurà repetició electoral, com avisa des de fa uns dies el PSOE.

"La qüestió dels noms és el de menys. Nosaltres apostem per un govern plural i l'important són els continguts, no el continent", ha dit Iglesias, que ha prioritzat la lluita contra la precarietat i per la transició ecològica entre els punts programàtics. "Si al PSOE li sembla millor dir-li així, ho acceptem", ha dit Iglesias, que no ha aclarit si hi haurà ministres d'Unides Podem en aquest nou executiu, però que ha defensat que no creu que Sánchez "posi vetos".

"Lamentaríem molt que el PSOE arribés a un acord amb PP i Ciutadans", ha dit Iglesias, "però confio que vol un govern amb nosaltres i que no em menteix", ha completat.

Cs: “L’acord està fet, ens el presenten per fascicles”

La portaveu parlamentària de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha denunciat la “maquinària sanchista, populista i nacionalista” que segons ella ha posat en marxa el president espanyol, Pedro Sánchez, i ha carregat contra el principi d’acord entre el PSOE i Podem per negociar un govern de cooperació. “Serà el cooperador necessari per castigar a impostos la classe mitjana o indultar els que van fer un cop d’Estat”, ha afirmat en la primera roda de premsa des del Congrés. La diputada taronja ha rebutjat facilitar el govern a Ciutadans perquè Sánchez “no enganya ningú” i “ningú dubta” que es posarà d’acord per governar amb “el populisme i el nacionalisme”, per això ha allunyat la possibilitat d’abstenir-se a la seva investidura.

A més, ha posat com a exemple d’aquesta suposada maquinària l’aval de Meritxell Batet, presidenta del Congrés, a la fórmula d’acatament de la Constitució dels presos polítics que avui ha reiterat la mesa, i a la distribució dels escons de la cambra pactada entre Podem i el PSOE i que dona una posició “d’honor” al PNB.

“El govern estava fet, però ens l’han presentat per fascicles”, ha asseverat la dirigent taronja, que ha insistit que el projecte d’aquest executiu passa per apujar impostos i “indultar els colpistes”, i per això no pot comptar amb cap tipus de col·laboració per part de Ciutadans.

stats