Política 17/01/2019

La trencadissa Iglesias-Errejón amenaça amb una escissió a Podem

El diputat s’alia amb Carmena en les eleccions a la Comunitat de Madrid al marge del partit

Ot Serra
4 min
Pablo Iglesias i Íñigo Errejón durant el primer dia del congrés de Podem. EFE

MadridLa fragmentació és una constant històrica de l’esquerra i ahir es va concretar en la trencadissa a Podem a Madrid, cinc anys després de l’acte fundacional al Teatro del Barrio de Lavapiés. El moviment d’Íñigo Errejón de concórrer a les eleccions autonòmiques a la Comunitat de Madrid sota el paraigua de la plataforma Més Madrid, impulsada per l’alcaldessa de la capital espanyola, Manuela Carmena, amenaça amb una escissió a Podem, el partit amb el qual el diputat al Congrés havia de discutir la presidència de la Comunitat al PP. Després d’unes hores de reflexió, Pablo Iglesias va publicar un escrit a la seva pàgina de Facebook en què ensenyava a Errejón la porta de sortida i li desitjava “sort en la construcció del seu nou partit”.

En una carta conjunta, Errejón i Carmena van anunciar al matí la renúncia a les sigles de Podem i l’entesa per anar als comicis a través del nou instrument, que al seu entendre no és incompatible amb el partit d’Iglesias. En una entrevista a La Sexta, el diputat a la cambra baixa es va presentar com el “candidat de Podem en una cosa molt més gran”, en sintonia amb el que prèviament ja havia exposat en la publicació amb l’alcaldessa.

La notícia va agafar “per sorpresa” la direcció de Podem, que va mantenir discreció fins al vespre, quan Iglesias va posar obrir un parèntesi a la baixa de paternitat per deixar clar que Errejón ja no serà el seu cap de llista el 26-M, sinó un dels rivals. “A la Comunitat de Madrid i en tots els altres municipis del nostre país Podem sortirà a guanyar, i construirà candidatures d’unitat amb Esquerra Unida i la resta d’aliats d’Units Podem. I ho seguirem fent amb la societat civil”, va escriure Iglesias.

Precisament, aquest divendres, el secretari d'organització del Podem, Pablo Echenique, ha valorat la decisió d'Errejón, que creu que hauria de dimitir i deixar el seu escó al Congrés dels Diputats. "Jo si fos ell dimitiria, és clar. Si et presentes per un altre partit polític i tens un escó aconseguit presentant-te amb Podem, el coherent és deixar l'escó. També és veritat que d'alguna cosa ha de viure Errejón fins al maig", ha dit Echenique en una entrevista a la Cadena SER. El dirigent de Podem ha assegurat, però, que la direcció no té intenció d'expulsar o expedientar Errejón.

Lluita per "l'espai del canvi"

Precisament aquest dijous vencia el termini que el partit es va donar amb Esquerra Unida per ratificar la candidata d’IU, Sol Sánchez, com a número dos de la llista d’Errejón. Ara tot queda en un escenari d’incertesa que pot traduir-se en múltiples ofertes electorals a l’esquerra del PSOE de cara al 26 de maig, i dibuixa una lluita per saber qui aglutinarà l’anomenat “espai del canvi”. El corrent intern de Podem Anticapitalistes va sortir al pas del conflicte desmarcant-se d’Errejón i Carmena i fent una crida a “tots els sectors socials i polítics de l’esquerra madrilenya” a conformar un projecte “rupturista” tant a la Comunitat com a l’Ajuntament. Des d’aquest sector es considera que la nova plataforma és “indistingible del PSOE”. Per la seva banda, i abans que Iglesias entrés en joc, Esquerra Unida es mantenia “a l’expectativa” de la decisió del partit lila.

El que queda en l’aire és la participació de Podem a les municipals, després que Iglesias obrís la porta a no presentar-s’hi i deixar via lliure a Carmena, tot i les discrepàncies. “El nou projecte de Manuela s’assembla molt poc al d’Ahora Madrid de fa quatre anys, però si aquest projecte i les exigències de Manuela de decidir la seva llista del primer nom a l’últim són la condició de possibilitat perquè els corruptes i els reaccionaris no tornin a governar l’Ajuntament, estem disposats a fer un pas al costat i no presentar-nos a les municipals a Madrid”, va explicar el secretari general a la seva publicació. “Però amb tots els respectes, Íñigo no és Manuela”, propagava Iglesias, abans de presentar batalla en els comicis autonòmics al seu excompany de viatge polític. Tot i el dur missatge, en una entrevista a La SerErrejón es va mostrar convençut que es podrà negociar fins al final i que a les municipals hi haurà una única candidatura, també amb Podem.

Els orígens del divorci

L’enèsima crisi orgànica -però aquest cop sembla irreversible- es produeix després que alguns regidors de Carmena es neguessin a participar a les primàries de Podem i alguns sectors tampoc ho fessin a les eleccions internes per escollir la direcció de la formació. L’episodi de dijous va ser el sisme culminant d’una tremolor interna que beu, com a mínim, de Vistalegre II, quan els dos cofundadors es van enfrontar a l’assemblea de Podem el febrer del 2017 amb una victòria clara d’Iglesias com a resultat. Aleshores van pactar que Errejón se centraria en Madrid, i el secretari d’anàlisi estratègica i canvi polític de Podem va desaparèixer del focus mediàtic per preparar la seva cursa cap a l’assalt a la Puerta del Sol. Mentrestant, de manera més o menys soterrada s’han anat incrementant les diferències, fins al punt que Iglesias critica “l’ambició personal” d’Errejón i des del seu sector es denuncia el presidencialisme del secretari general.

Segons explicava ahir eldiario.es, els antecedents d’aquesta separació es podrien remuntar fins i tot al naixement del partit al barri de Lavapiés el 2014, en fracassar un intent d’Errejón d’esmenar alguns punts del manifest fundacional. Fonts de la formació apunten a l’ARA que no és casualitat que l’exsoci d’Iglesias fes aquest pas precisament ahir.

stats