Política 30/11/2016

Iglesias i Errejón no assistiran a la recepció del Dia de la Constitució al Congrés

Per "responsabilitat institucional" faran acte de presència Echenique i Bescansa en representació de Podem. ERC tampoc hi anirà

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Podem Andalusia s’independitza d’Iglesias

MadridEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha decidit aquest any no assistir a la recepció institucional del Dia de la Constitució al Congrés dimarts, 6 de desembre. Fonts del partit consultades per l'ARA han avançat que en representació de la formació lila hi haurà el secretari d'organització, Pablo Echenique -que no és diputat a Madrid-, i la secretària d'anàlisi política i social, Carolina Bescansa, per "responsabilitat institucional". Tampoc assistirà a la recepció el portaveu del partit al Congrés, Íñigo Errejón.

L'any passat Iglesias sí que va fer acte de presència a la recepció en ple tret de sortida de la campanya del 20-D. Tant ell com el líder de Ciutadans, Albert Rivera, van acaparar tota l'atenció al Congrés. Era la primera vegada que trepitjaven l'hemicicle a les portes de trencar el bipartidisme i entrar amb força a les Corts. Ara bé, Iglesias ja no va assistir als actes de commemoració de la Constitució el 2014, quan va ser convidat en qualitat d'eurodiputat.

Els últims mesos, i en un context de pugna interna sobre quin ha de ser el rumb del partit durant aquesta legislatura, Iglesias ha optat per incrementar els actes de protesta o de boicot als actes institucionals del Congrés. Podem es van despenjar del minut de silenci a Rita Barberá la setmana passada, i Iglesias tampoc va saludar el rei ni va aplaudir el seu discurs durant l'acte solemne d'obertura de les Corts.

El seu soci de coalició, Esquerra Unida, ja fa temps que té una posició distant amb aquest acte. Acostuma a fer declaracions a l'entrada de l'acte i tot seguit marxa. No es queda a la recepció amb canapès i als contactes dels polítics amb els periodistes a les diferents dependències del Palau del Congrés. A Podem són partidaris de reformar el text del 1978 i els agradaria que "els que abracen posicions més reaccionàries i immobilistes embolcallant-se amb aquesta Constitució invertissin tant d'esforç en defensar els drets socials o el criteri de l'interès general en matèria energètica com posen en defensar la immutabilitat del text".

Qui tradicionalment ja ni trepitja l'hemicicle és Esquerra, que un any més no assistirà a aquesta diada commemorativa al Congrés.

stats