Política 22/11/2016

La gestora del PSOE confia que l'acord amb el PNB a Euskadi no sortirà dels marges de la Constitució

La líder dels socialistes bascos, Idoia Mendia, assegura que "el nostre acord amb el PNB pot ser un mirall per a Catalunya"

A.s.
3 min
La secretària general del PSE, Idoia Mendia, ha negociat l’acord amb el PNB d’Urkullu.

BarcelonaEl portaveu de la gestora del PSOE, Mario Jiménez, ha assegurat que la direcció del partit confia "plenament en el paper equilibrador" del PSE perquè l'evolució de l'autogovern a Euskadi no vagi "més enllà" de la Constitució i s'ha mostrat convençut que l'acord amb el PNB no portarà la federació basca a cap plantejament que se surti d'aquests marges.

Així ho ha assegurat el número dos de la gestora en declaracions als periodistes abans d'assistir a un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press amb el president del País Valencià, Ximo Puig.

Jiménez ha assegurat que la direcció dels socialistes valora "molt positivament" l'acord de govern aconseguit pel PNB i el PSE, que segons ha dit encara estan "estudiant en la seva literalitat", i ha defensat que és bo per a Euskadi i també ho serà per a Espanya.

D'aquesta manera ha respost també quan se li ha preguntat si la gestora està preocupada per la inclusió al debat del dret a decidir i el reconeixement d'Euskadi com una nació. Jiménez ha precisat que el PSE "no està parlant" en aquests termes, sinó que s'ha "compromès" al fet que en l'àmbit del Parlament basc, en una subcomissió de reforma de l'Estatut de Gernika, es produeixi un debat a l'entorn d'aquestes qüestions.

Mendia es defensa

Idoia Mendia, cap del PSE-EE, defensa que l'acord de govern a què han arribat els socialistes amb el PNB pot ser una referència per a Catalunya: "No es pot obviar el que passa a Catalunya, que és un poble amb un afany d’autogovern més gran que el que hi ha en altres zones d’Espanya, i per tant, cal encarrilar-lo, però tot dins la legalitat. El nostre acord amb el PNB pot ser un mirall per a Catalunya. A Euskadi farem política i Espanya també n’ha de fer amb Catalunya", ha dit Mendia a la Cadena SER.

Els socialistes bascos, igual que els socialistes catalans, creuen que Euskadi és una nació i volen que l'Estatut de Gernika ho reconegui. Aquest és un dels punts de l'acord entre les dues formacions. "Nosaltres ja fa un any que vam dir les nostres prioritats per a la futura reforma de l’Estatut de Gernika i ja vam dir llavors que Euskadi és una nació, una nació cultural. Jo a vegades estic sorpresa amb el debat als mitjans nacionals sobre el concepte nació. És un debat superat. Els nacionalistes sempre hi veuran el concepte sobirania, però els nacionalistes són romàntics per definició".

Media també ha explicat que ella no serà consellera dins el govern Urkullu: "No seré consellera, el meu compromís és amb el partit. Tenim molt bona gent al partit per anar al govern, i ho faran molt bé. Jo em quedaré per rellançar el partit socialista a Euskadi".

Preguntada per què no ha sotmès l'acord de govern amb les bases del PSE, quan ella defensava com Pedro Sánchez que l'abstenció a Rajoy també s'havia de sotmetre, Mendia ha respost: "Hauria sotmès l’acord a les bases si hagués tingut temps i si hagués vist que hi havia dubtes en el comitè federal, però l'aprovació va ser unànime".

Reacció del PP

El president del PP del País Basc, Alfonso Alonso, diu que l'acord de coalició per al govern basc ha assumit "el full de ruta sobiranista" del PNB i ha abandonat la defensa de la Constitució. En una entrevista a Ràdio Euskadi, Alonso ha afirmat que el PSE s'ha "lliurat" al PNB en acceptar "i comprar el seu relat nacionalista" i quedar "neutralitzat en la gestió de tres carteres menors".

El president de la Xunta i del PPdeG, Alberto Núñez Feijóo, ha advertit en una entrevista a RNE que en contra de la llei "no és possible" cap consens i, en el cas d'Euskadi, plantejar un nou Estatut no ho troba "raonable". Feijóo considera una "sorpresa" que el PSOE participi en el que ha anomenat 'pla Ibarretxe 2'.

El preacord de govern entre el PNB i el PSE-EE recull al País Basc que la ponència d'autogovern del Parlament farà un esborrany d'un nou Estatut d'autonomia en un termini de 8 mesos des de la seva constitució.

stats