Política 10/11/2017

Iceta tanca la candidatura presumint de transversal

El PSC fitxa l’exfiscal Jiménez Villarejo, l’activista feminista Beatriz Silva i el número dos de SCC

Marc Toro
2 min
El líder i candidat del PSC, Miquel Iceta, ahir a la reunió del consell nacional del partit.

Barcelona“Qui és capaç de reunir en una mateixa candidatura Carlos Jiménez Villarejo i Ramon Espadaler? Miquel Iceta!” D’aquesta manera s’adreçava ahir el primer secretari del PSC al consell nacional del partit que va validar les candidatures socialistes de cara al 21-D. L’exfiscal Anticorrupció i exeurodiputat de Podem, que tancarà la llista per Barcelona, i l’exlíder d’Unió, que serà el número 3, són els plats forts d’una proposta electoral que inclou independents d’entitats no sobiranistes, històrics del partit i sindicalistes.

Tot i que, en termes generals, s’ha apostat pel continuïsme -Eva Granados torna a ser el número 2 d’Iceta, i Ferran Pedret, Alícia Romero, Jordi Terrades i Assumpta Escarp ocupen posicions de sortida-, el PSC ha fitxat noms com l’activista feminista i fundadora de Federalistes d’Esquerres Beatriz Silva, que ocuparà el quart lloc per Barcelona. La filòsofa Victòria Camps, també de l’entitat federalista, ocuparà simbòlicament el penúltim lloc de la candidatura, i just abans hi haurà l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu. També en un lloc simbòlic hi figuren l’exregidora de Barcelona pel PSUC i el PSC Núria Gispert i el vicepresident de Societat Civil Catalana, Álex Ramos. Un còctel de perfils no independentistes que va de l’esquerra a la dreta, amb diversos membres d’Units per Avançar -formació hereva d’Unió, amb qui ha pactat el PSC-, com l’exportaveu d’UDC Montserrat Surroca, que serà segona per Girona, o el professor d’Esade Carlos Losada, que anirà de número 79 per Barcelona. Els alcaldes de Lleida i Tarragona, Àngel Ros i Josep Fèlix Ballesteros, tancaran les candidatures de les respectives circumscripcions.

“No canviarem per ningú”

Les incorporacions de Jiménez Villarejo i de Beatriz Silva, entre d’altres, van calmar ahir el malestar de part de la militància per l’acord signat amb els democristians. Les paraules d’Iceta ahir també buscaven desactivar crítiques internes i externes. El candidat del partit va assegurar que els socialistes es presentaran al 21-D “com a PSC, orgullosos del PSC, les seves sigles i la seva història, sense disfresses, sense necessitat de canviar de vestit ni d’operacions de transformisme. I ho farem amb el nostre programa, que no canviarem per res ni per ningú. Som el que som i qui ens voti sap que està votant un partit socialista que vol justícia social, reducció de les desigualtats i progrés social. No som res més, però volem estendre la mà als que vulguin caminar amb nosaltres”, va afegir.

Iceta va posar sobre la taula tres pactes que creu necessaris a Catalunya i que probablement desenvoluparà durant la campanya. El primer, pel creixement: “El país no es pot resignar a perdre pistonada” ni a deixar que marxin empreses, va dir. El segon, per la igualtat “entre homes i dones i tots els ciutadans [...] que asseguri la plena llibertat”. I finalment el reiterat pacte d’estat per a Catalunya basat en les 46 demandes de Puigdemont a Rajoy: “Volem una Catalunya millor en una Espanya diferent i en una Europa unida”, va resumir el líder socialista. Molt aplaudit pels seus, les paraules d’Iceta van deixar clar que està disposat a donar-ho tot per un bon resultat el 21-D. “A mi no m’atura ningú. No només de cara al 21-D, sinó molt mes enllà”, va advertir.

stats