Política 19/04/2018

Iceta veu "sectors violents" a Catalunya que "pretenen imposar les seves idees"

Denuncia una cinquantena d'atacs contra locals del PSC en l'últim any i mig

Efe
2 min
El primer secretari del PSC, MIquel Iceta, en una imatge recent al Parlament

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha denunciat avui que el seu partit ha patit mig centenar d'atacs als seus locals en l'últim any i mig, com "pintades amenaçadores o vidres trencats", cosa que és "l'evidència que a Catalunya hi ha sectors violents". Ho ha afirmat en declaracions a Antena 3, on ha dit que aquests sectors "no accepten que hi hagi opinions diferents de les seves" i "pretenen imposar les seves idees sobre la base de coaccionar els que no les comparteixen".

Iceta ha lamentat que hi hagi regidors que "se sentin assenyalats" i comerços amb pintades pel fet que siguin de persones socialistes, "com dient aquí no hi compreu". "Són comportaments que havíem condemnat i sofert a distància al País Basc i que, per desgràcia, ara alguns sembla que vulguin reproduir a Catalunya", ha dit. Sobre si aquesta violència seria suficient per justificar un delicte de rebel·lió, Iceta ha dit que "'violència' és un concepte molt ampli i si una persona no se sent lliure perquè se sent coaccionada, ja pot existir violència".

"Violència en sentit de rebel·lió? —s'ha preguntat—. No tenim lleis preparades per al que ha passat aquí. Aquí hi ha hagut una subversió des de la mateixa institució contra els fonaments d'aquesta institució, de manera que ajustar els tipus penals al que ha passat no és senzill". Ha admès, en canvi, que "és possible" que el que ha passat a Catalunya encaixi més en un eventual delicte de sedició, que "parla clarament d'intentar trencar Espanya i vulnerar la Constitució, que és el que objectivament pretenien els independentistes".

De totes maneres, ha demanat ser "molt cauts": "El tribunal alemany va dir que no hi devia haver violència suficient perquè no es va imposar [a l'Estat]. Jo pensava que si s'hagués imposat no hi hauria judici ni res perquè hi hauria aquell intent de cop, de canvi de règim i de sistema...", ha dit Iceta, que ha descartat d'altra banda que l'actuació dels Comitès de Defensa de la República (CDR) sigui "terrorisme".

Finalment, Iceta ha qualificat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'"una mica imprudent" per haver assegurat que no es van utilitzar diners públics per al referèndum independentista de l'1 d'octubre, però ha dit que haurà de ser el jutge qui estableixi si s'ha produït una desviació de fons públics.

stats