Política 14/12/2017

Iceta se suma a la denúncia de l’adoctrinament dels nens

Carrega contra el Govern després de ser criticat per parlar d’indults

Marc Toro
3 min
El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, aquest dimecres en un míting a Sabadell

Vilanova i la GeltrúMiquel Iceta es presenta a aquestes eleccions com l’àrbitre del Procés. El candidat socialista necessita marcar perfil propi respecte a Cs i el PP i, al mateix temps, evitar que l’acusin de flirtejar amb el sobiranisme. Per això ahir, l’endemà d’haver entomat una tromba de crítiques per haver defensat els indults a l’independentisme, Iceta va donar carn a l’unionisme: es va sumar a les denúncies de l’adoctrinament a les aules. “Els polítics no han de portar la batalla política al sistema educatiu del país. Hem de confiar més en els mestres”, va dir en un acte al vespre a Vilanova i la Geltrú, on va fer una crida a “treure les mans de la política de l’educació”.

El candidat socialista va defensar la necessitat que els alumnes tinguin “esperit crític” i se’n promogui “l’autonomia”, donant a entendre que això el Govern ho ha posat en qüestió, però la seva crítica anava més enllà de les escoles: “Els nens no han d’anar a fer bulto a les manifestacions, als nens no se’ls ha de posar asseguts en una carretera per tallar-la”, va dir. Conscient que les seves paraules suposaven un alineament amb els d’Inés Arrimadas i Xavier García Albiol, Iceta va procurar que el seu discurs fos novament equidistant. Va deixar clar que els socialistes estan “orgullosos” dels mestres catalans, i va afegir: “No és per l’escola per on resoldrem els problemes”. El PSC, en aquest sentit, defensa fermament el consens al voltant de la llei d’educació de Catalunya i la continuïtat de la immersió lingüística.

L’espantall del 155

Iceta, que fins ara havia intentat evitar els retrets personals, ahir també va apujar el to contra Carles Puigdemont, que dimecres va acusar-lo d’haver-la fet “grossa” donant suport al 155. “Si hi ha una persona responsable del 155 és Puigdemont, i tothom ho sap”, va replicar el socialista en un acte al matí a Sant Joan Despí, reiterant que si el president hagués convocat eleccions l’Estat no hauria intervingut Catalunya. “És molt poc honorable no haver evitat el 155”, va insistir a Vilanova i la Geltrú, on va comptar amb el suport del secretari d’organització del PSOE, José Luís Ábalos. El també diputat al Congrés va afirmar que l’objectiu d’aquestes eleccions és “recuperar l’autogovern” de Catalunya, i va alertar del risc que, si guanya l’independentisme, no només es posi en risc l’autonomia sinó que es vagi “enrere” i es doni la raó als que no creuen en la “descentralització” i volen “uniformitzar”. Com ja havia fet dilluns Iceta, Ábalos brandava l’espantall del 155 i obria la porta perquè es torni a aplicar si el Govern posterior al 21-D torna a agafar el camí de la unilateralitat.

Ábalos, que va arribar a qualificar les eleccions del 21-D de “combat per la democràcia”, va assenyalar Iceta com l’únic candidat que el 22-D és “capaç d’asseure’s amb tothom” i que té voluntat negociadora per “desbloquejar la situació”. El candidat, per la seva banda, es va agafar a la necessitat de posar remei a la “fractura social” per justificar la seva petició d’indults si els líders sobiranistes acaben condemnats. “Algú ha d’intentar pensar com curarem les ferides”, va dir, assegurant que no li importa “pagar un preu” si és per portar la “reconciliació” a Catalunya. Fonts socialistes expliquen que el candidat mirava amb aquestes paraules de corregir el que ha sigut un “error estratègic” en aquesta campanya, perquè qualsevol senyal de simpatia a l’independentisme suposa donar ales a Cs.

LA PROPOSTA

El PSC es va comprometre amb una Catalunya puntera en la lluita contra el canvi climàtic

EL RETRET

El candidat socialista va replicar a Puigdemont acusant-lo de ser l’únic “responsable” del 155

EL DETALL

Iceta va pujar ahir a l’autobús dels periodistes i els va regalar rams de vesc

stats