Política 19/05/2018

Iceta emplaça Torra a pactar amb l'oposició els termes del diàleg amb Rajoy

"Negociar amb Madrid és bona idea, però abans d'anar-hi parlem entre nosaltres", diu al president

Marc Toro
3 min
Miquel Iceta: “Si hi ha condemnes, en algun moment caldrà parlar d’indults”

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha emplaçat aquest dissabte el president de la Generalitat, Quim Torra, a pactar amb l'oposició els termes del diàleg amb el govern espanyol abans de reunir-se amb Mariano Rajoy. "Negociar amb Madrid és una bona idea, però abans d'anar-hi parlem entre nosaltres. Establim acords aquí. Només aquesta força ens permetrà avançar", ha dit. Rajoy ja ha rebut la carta de Torra en què li demana una reunió i li respondrà durant la setmana vinent, quan exposarà que està obert al diàleg "dins dels límits de la Constitució i la llei".

En el marc de la presentació dels actes de commemoració dels 40 anys del PSC, que ha tingut lloc a la seu nacional dels socialistes, al carrer Pallars de Barcelona, Iceta ha insistit que els tuits i articles de Torra contra els espanyols han "preocupat" els socialistes perquè "no es corresponen amb la Catalunya que tenim", i ha dedicat gran part del seu discurs a reivindicar el PSC com a eina de reconstrucció de Catalunya com "un sol poble".

El diputat i primer secretari del PSC a Barcelona, Ferran Pedret, ha anunciat que l'acte central de commemoració dels 40 anys del PSC tindrà lloc el 7 de juliol. Els socialistes, que allargaran l'homenatge durant tot l'any, faran aquell dia un acte polític i una posterior revetlla a la qual estan cridats "els afiliats o no al partit que comparteixin la sensibilitat o punt de vista sobre el món del PSC". Pedret també ha explicat que el partit publicarà un llibre sobre els "gegants i gegantes" de la formació –les figures més rellevants– i que prepara una exposició sobre la història del partit que serà itinerant.

El també portaveu del partit al Parlament ha iniciat la seva intervenció lloant les raons que el 1978 "van portar milers d'homes i dones a deixar enrere tradicions organitzatives i històries per fondre's en un partit al servei de les classes treballadores", i ha cridat a no només "conservar" aquelles "cendres" sinó també a "mantenir viva la flama": "Som aquí per repassar la trajectòria, entendre els projectes que es van impulsar, però també per dur el nostre combat i la nostra lluita molt més lluny encara".

El Procés, com els "moments obscurs de la història europea"

L'exdiputada socialista al Congrés Anna Balletbò, que ha tingut un discurs molt contundent contra l'independentisme, ha admès viure amb el "cor encongit" en veure que "uns i altres" viuen al servei "d'idees excloents, al servei d'interessos personals o familiars [...] No respecten les idees dels altres, volen imposar", ha dit, carregant contra TV3 per ser un "autèntic pamflet" i arribant a comparar la situació actual amb els "moments obscurs de la història europea".

Davant d'aquest moment de "gran tempesta", Balletbò ha dit que l'"important no és guanyar eleccions, sinó no perdre la unitat de partit", i ha volgut agrair a Iceta haver ajudat a mantenir un PSC unit, "tot i que s'ha hagut d'obrir la porta a una gent que no ha entès que no es pot guanyar sempre [...] Si fem pinya, sabrem remuntar. Som el partit de la resiliència", ha sentenciat. Admetent una certa "nostàlgia" pel passat, l'exdiputada ha reivindicat la solidesa del partit: "Fa 40 anys i encara hi som, i han caigut molts partits pel camí", ha dit, fent referència a CDC, Unió o el PSUC. I ha afegit: "Ens han donat molts cops per morts, però han confós desig amb realitat".

Mostrant els seus dubtes que partits com BComú o Podem durin tant com el PSC, Balletbò ha deixat clar que el PSC no és "un partit de moda ni espectacle, sinó d'arrels i creences". "Ens hem equivocat amb moltes coses, naturalment, però hi ha una essència que fa que aquesta voluntat desinteressada de treballar pel be comú sigui el que ens impulsa", ha afegit.

stats