Política 10/08/2020

Iceta rebutja un referèndum sobre la monarquia perquè no hi ha prou "consens" per "canviar de règim"

Considera que cal un Govern "renovat" per reprendre les negociacions a la taula de diàleg

Ara
2 min
Miquel Iceta: “Què tindria de diferent el RUI de la consulta del 9-N?”

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha rebutjat aquest diumenge la celebració d'un referèndum a l'Estat per decidir entre monarquia o república. "El pacte del 78 va aconseguir un consens molt ampli [...]. En aquests moments no es donen les circumstàncies per fer un canvi de règim que pugui suscitar un consens com aquell", ha argumentat en una entrevista a TV3, en què ha afegit que no és "partidari d'obrir problemes que després no sabrem tancar". "No vull ni trencar Espanya ni canviar de règim perquè no hi ha un consens prou ampli per fer-ho", ha resumit.

Iceta, de fet, s'ha oposat a qüestionar la monarquia per la presumpta corrupció del rei emèrit. "¿Pel fet que hi hagi un excap de l'Estat que hagi pogut cometre irregularitats o fins i tot delictes hem de canviar de règim? La meva resposta és no", ha dit. Preguntat per si, tot i això, és republicà, Iceta ha dit que "sí". "Els republicans considerem que tots els ciutadans som iguals davant de la llei, i Joan Carles I també", ha argumentat.

El socialista ha considerat que la "inviolabilitat" de la qual gaudia Joan Carles I "no pot ser sinònim d'impunitat", i menys per "activitats privades" que no tindrien a veure amb el seu càrrec. Però ha deixat clar que si algú ha comès un delicte és el rei emèrit i no la monarquia. Al seu parer, a més, el règim actual ha donat "els millors 42 anys dels últims tres segles".

Ha apuntat, en aquest sentit, que la monarquia de Joan Carles I no va ser "un instrument de continuïtat del règim franquista". "Espanya és una democràcia, entre altres coses, gràcies a Joan Carles I", ha sentenciat. Iceta sí que ha admès que, "probablement durant massa temps, hi ha hagut un tracte reverencial a Joan Carles I", com també –ha afegit– va passar amb la figura de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

El líder del PSC ha tornat a reclamar eleccions a Catalunya, també per reprendre la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat. "Convindria tenir el Govern renovat", ha afirmat, i ha afegit que ara és molt difícil que la part catalana negociï en bones condicions perquè els socis a l'executiu (JxCat i ERC) "s'estan mirant l'un a l'altre, intentant aprofitar errors per treure'n benefici electoral".

Iceta, que s'ha mostrat partidari de mantenir i "eixamplar" a l'Estat la majoria que va permetre investir Pedro Sánchez, ha reiterat la seva intenció de repetir com a candidat dels socialistes. "Em penso presentar i crec que em votaran", ha dit, en referència a la militància del seu partit. Malgrat les especulacions, ha deixat clar que "Salvador Illa no serà candidat", entre altres coses perquè "està fent una feina imprescindible al govern d'Espanya", concretament al ministeri de Sanitat. El projecte del PSC, ha dit, té "dues rodes: una a Catalunya i una Espanya". I ha sentenciat: "Necessito Salvador Illa al govern d'Espanya".

stats