Política 11/11/2019

Iceta: "Qui voti 'no' a la proposta de Sánchez, estarà votant amb Vox"

Demana explorar "totes" les opcions per formar govern i només veta la ultradreta i la gran coalició

Marc Toro
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa ressaca electoral del 10-N ha sigut prou bona al PSC, després d'haver mantingut els 12 diputats de l'abril i veure com el seu principal rival a les urnes, Ciutadans, patia una desfeta sense precedents. La dimissió aquest dilluns del líder taronja, Albert Rivera, ha sigut la cirereta del pastís per als socialistes, malgrat que han evitat "sucar-hi pa", en paraules de Miquel Iceta. El primer secretari socialista ha ofert una roda de premsa aquest dilluns per fer una crida a la "responsabilitat" de totes les forces polítiques perquè facilitin un govern "progressista" encapçalat per Pedro Sánchez. I agafant-se a l'ascens de la ultradreta al Congrés, ha advertit: "Qui voti no a la proposta de Sánchez, estarà votant amb Vox".

Iceta ha assegurat que els socialistes estan disposats a "explorar totes les possibilitats per evitar tercera repetició electoral", a excepció d'un acord amb la ultradreta i la gran coalició amb el PP que el PSOE ja havia descartat una estona abans. El líder del PSC, que ha garantit el ple suport del partit a les decisions que es prenguin des de Ferraz per aconseguir formar govern, ha aprofitat també per alertar que el creixement de l'extrema dreta ha absorbit vots a "barris populars".

"No es pot tancar els ulls", ha dit, i en un autocrítica velada ha admès que hi ha "malestar" per la sensació que no s'han atès prou determinats problemes socials. Dit això, ha afegit que Vox també ha crescut pel blanqueig de la dreta i perquè ha "capitalitzat" la "por" davant les "dimensions violentes" de la resposta a la sentència del Procés. Fa pocs dies, en campanya, ja havia dit que el partit de Santiago Abascal no hauria pujat tant si no fos per l'"embolic" que han provocat els independentistes.

Iceta, de fet, s'ha mostrat convençut que la pèrdua de vots del PSC a les generals, més enllà del "desgast propi de la repetició electoral", té a veure amb els "efectes de la sentència", ja que no propiciaven un context "favorable" per les opcions "més moderades i dialogants". Una definició d'un PSC que ha brandat el discurs més dur amb l'independentisme dels últims anys. Sigui com sigui, Iceta ha volgut destacar que el partit mantingui els 12 escons a Madrid i que s'hagi retallat la distància en diputats –no en vots, que s'ha eixamplat– amb ERC, que va guanyar les eleccions amb 13 representants.

El primer secretari del PSC, que veu en la patacada de Cs una gran oportunitat per fer el sorpasso als taronges al Parlament i liderar el bloc constitucionalista, ha reconegut que confia que les urnes arribin a Catalunya al llarg de l'any que ve. "El Govern està en fase terminal", ha dit, erigint el PSC com l'alternativa "progressista i no independentista" al país. Iceta no s'ha estat de qualificar d'"error" la nova acció del Tsunami a la frontera amb França i ha afirmat que és una nova "oportunitat" perquè el president de la Generalitat, Quim Torra, se'n "desmarqui". Al parer d'Iceta, el tall a la frontera "perjudica la imatge i economia catalana" i afecta "llocs de treball, negocis i inversions".

stats