Política 22/10/2019

Batet: "Esquerra s'ha de preguntar què fa mantenint Torra"

Miquel Iceta admet "contactes" amb els republicans, concretament, amb el vicepresident Pere Aragonès

Ara
4 min
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'endemà del viatge llampec del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a Barcelona, en què va ignorar l'executiu català, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha valorat les "danyades relacions" entre els dos governs. Per bé que ha admès que la interlocució amb el president de la Generalitat, Quim Torra, "no funciona", ha matisat: "Hi ha més persones al Govern".

"Torra no està a l'altura de les seves responsabilitats", ha apuntat Iceta, que, tanmateix, ha admès que "hi ha relacions més fluïdes" entre els membres de l'executiu. "S'han produït alguns contactes amb Esquerra Republicana", ha reconegut el líder dels socialistes catalans, que ha afinat: "Amb Pere Aragonès". És precisament amb el vicepresident de la Generalitat i el conseller d'Economia que el mateix Iceta ha afirmat haver conversat "fa només deu dies".

Poques hores després que Iceta el cités, el vicepresident Aragonès ha reaccionat a les declaracions a Iceta i ha insistit que és "Sánchez qui ha d'asseure's a parlar amb Torra". "Iceta, prou d'excuses, prou irresponsabilitat", ha reblat.

Durant la seva visita, Sánchez va acostar-se als hospitals on hi ha ingressats els agents ferits durant la setmana d'aldarulls a Catalunya per la sentència del Procés, així com a la Prefectura de la Policia Nacional, situada a Via Laietana, per agrair la feina a les forces i cossos de seguretat. Tanmateix, el cap de l'executiu estatal va esquivar les peticions de Torra d'establir contacte. "L'objectiu de la visita no era aquest", ha justificat el primer secretari del PSC, que ha retret al president del Govern que no hagi "parlat amb ell abans de trobar-se amb Sánchez". "Per què no ha convocat un espai de diàleg amb totes les forces del Parlament arran dels disturbis?", ha dit Iceta en una entrevista a Els matins, de TV3.

Efectes del marc electoral

Més enllà dels contactes paral·lels que s'han anat produint, segons Iceta, amb alguns membres del Govern, el primer secretari del PSC ha recordat que "d'aquí a tres setmanes", el 10 de novembre, se celebraran eleccions a l'Estat i que, per tant, "el govern espanyol està en funcions". Una condició, ha dit, que dificulta "impulsar una negociació" sobre la situació a Catalunya. "Per més que ho volgués [Pedro Sánchez], està en funcions. Caldrà esperar al govern que sorgeixi del 10-N", ha dit el diputat socialista.

En qualsevol cas, Iceta s'ha refermat en la voluntat de tancar un "acord polític" que impliqui "resoldre la situació sense trencar". "Aquest problema només l'arreglarem parlant", ha reflexionat, i ha conclòs: "El dia que pensi que això no té solució, deixaré la política". En aquest sentit, Iceta ha indicat que Sánchez "escolta tothom", a diferència, ha lamentat, del seu homòleg a la Generalitat.

Sobre l'impacte del marc electoral, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha apuntat que "ERC s'ha de preguntar què fa mantenint Quim Torra" al capdavant de la Generalitat si "és un Govern que respon al que ells diuen defensar". Al seu torn, Batet ha recriminat als republicans que, tot i que "diuen que són d'esquerres", l'Executiu "no fa polítiques d'esquerres". "La degradació de la sanitat, l'educació, la dependència i les polítiques socials a Catalunya és la més gran que ha patit qualsevol comunitat autònoma", ha considerat Batet en una entrevista a l'agència Efe.

La presidenta del Congrés, a més, ha deplorat la pugna de Junts per Catalunya i ERC que, ha reflexionat, responen a interessos electorals i s'emmarquen en la disputa per l'hegemonia de l'espai independentista. "És una enorme irresponsabilitat condicionar la política catalana per qüestions electorals", ha retret Batet, que ha lloat les sigles que representa. "El Partit Socialista és l'únic que té propostes i projecte per Catalunya", ha tret pit, "situat entre els qui aposten pel referèndum i l'amnistia" i qui parla de "Llei de seguretat nacional i de 155".

L'horitzó post-sentència

"Tots suposàvem que després de la sentència s'obriria un nou episodi", ha comentat aquest dimarts Miquel Iceta, que ha reconegut que la presó dels dirigents independentistes "dificulta" una sortida política al conflicte. Tanmateix, Iceta ha insistit: "El PSOE votarà en contra de l'amnistia. Jo soc el dels indults".

Tot i que en el plànol institucional l'escenari post-sentència encara no s'ha impulsat, al carrer s'ha traduït en forma de protestes i disturbis. "Ahir, per primera vegada, vam sentir Torra condemnar la violència", ha recriminat Iceta al president del Govern, a qui la Moncloa ha demanat en repetides ocasions que "condemnés de manera explícita" la violència.

Des de Madrid, la vicesecretària general del PSOE i portaveu del partit al Congrés, Adriana Lastra, ha demanat a Torra que "deixi de comportar-se com un extremista" i ho faci "com el president de tots els catalans i no només dels independentistes". "No podem consentir que hi hagi grups radicals, violents, que posin en perill als ciutadans", ha afegit Lastra.

"Si nosaltres no hi haguéssim insistit, Torra no s'hauria expressat de manera tan contundent com ahir a la CNN", ha presumit el primer secretari del PSC, en al·lusió a l'entrevista que el cap de l'executiu va oferir dilluns a la cadena nord-americana. "L'actitud no ha estat la que tocava", ha manifestat Iceta, que ha recuperat l'entrevista a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ahir reproduïa Catalunya Ràdio: "No vaig plorar al veure la sentència, vaig plorar al veure la violència". "Ell no ha reaccionat així", ha opinat Iceta, que ha sentenciat: "Sabem d'on venim, de l'"apreteu, feu bé d'apretar".

En la mateixa sintonia s'ha expressat a Efe la cap de llista del PSC a les eleccions del 10 de novembre, que creu que cal que Torra "faci un pas al costat" i li ha demanat "que convoqui eleccions o dimiteixi". "Aquest govern no mereix seguir governant", ha justificat Batet, que ha assegurat que la convocatòria electoral a Catalunya "és un clam".

stats