Política 11/02/2019

Iceta insisteix en el diàleg, però avisa: "Si parlem sobre autodeterminació, la conversa serà curta"

Confia en un "judici just" que demostri la "independència" i "imparcialitat" de la justícia

Marc Toro
2 min
Miquel Iceta, en roda de premsa

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dilluns que els socialistes catalans comparteixen "absolutament" la posició del govern d'Espanya sobre "com s'ha de conduir el diàleg polític", així com el document que va fer públic divendres com a última oferta al Govern. "No entenem per què els independentistes no hi han estat d'acord", ha afegit, deixant clar que continuaran persistint en la defensa "del diàleg en el marc de la llei".

El dirigent socialista ha remarcat, en aquest sentit, que les negociacions entre la Moncloa i la Generalitat no podran versar en cap cas sobre el dret a l'autodeterminació, tal com pretén el Govern. Iceta –i el govern de Sánchez– sempre ha defensat que l'independentisme no ha de renunciar al seu objectiu en el diàleg, però ha assenyalat: "Que ningú hagi de renunciar a res no implica que els altres els haguem d'acceptar. Hi ha debats condemnats al fracàs des del minut zero". I encara ha afegit: "Si hem de parlar sobre dret a l'autodeterminació la conversa serà curta".

Dit això, el líder socialista ha aprofitat per destacar la "manca de seguiment" de la manifestació de la triple dreta d'aquest diumenge a Madrid, cosa que –segons el seu parer– "demostra fins a quin punt la gent vol diàleg". En un avís per a navegants independentistes, també ha assenyalat que això posa sobre la taula una disjuntiva: "O un govern progressista i dialogant o un govern reaccionari que fomenta la crispació"

Al marge del trencament de les converses amb el Govern, i a menys de 24 hores perquè comenci el judici de l'1-O al Tribunal Suprem, Iceta ha dit que confia que sigui un "judici just" i que serveixi per deixar "demostrada la independència judicial" i la "imparcialitat" dels tribunals espanyols. En aquest sentit, espera que es presentin totes les proves per acreditar "fets" que s'ajustin als tipus penals pels quals s'acabi acusant els independentistes.

Sigui com sigui, Iceta ha demanat que el judici "no impedeixi continuar fent política" i ha tornat a demanar als partits independentistes "no bloquejar la tramitació dels pressupostos" de l'Estat. En cas contrari, ha advertit, entraríem en una "dinàmica preelectoral".

stats