Política 22/10/2018

El PSC reclama a l'independentisme que "deixi governar" Sánchez donant suport als pressupostos

Iceta critica que Iglesias vulgui donar un "plus de representativitat" a Carles Puigdemont

Marc Toro
3 min
Iceta veu un error donar-li a Puigdemont un "plus de representativitat" en al·lusió a la possible reunió amb Iglesias

BarcelonaEl PSC redobla la pressió a ERC i el PDECat perquè donin suport als pressupostos de l'Estat, acordats pel PSOE i Podem però que només tiraran endavant amb el suport dels grups sobiranistes al Congrés. "Si els independentistes no saben o no volen governar, els demanem que deixin governar el govern d'Espanya i donin suport als seus pressupostos", ha reblat aquest dilluns el secretari d'organització del partit, Salvador Illa.

Illa ha fet aquestes declaracions després d'explicar que el PSC ha iniciat una campanya informativa sobre els "efectes positius" dels comptes de Sánchez. Els socialistes catalans han imprès i repartiran els pròxims dies 100.000 fulletons informatius titulats "Pel benestar de la majoria" i on s'expliquen, entre altres coses, els beneficis dels pressupostos del PSOE sobre les pensions, el salari mínim interprofessional, l'habitatge o les inversions a Catalunya.

Aquest pressupost, ha dit Illa, "passa pàgina a set anys d'austeritat i incrementa recursos en favor de les polítiques socials", ha dit, advertint a ERC i el PDECat que si no donen el 'sí' als comptes, hauran d'explicar a la ciutadania per què rebutgen 2.200 milions d'euros d'inversió a Catalunya o l'augment de poder adquisitiu per a molts pensionistes.

En una entrevista anterior a RNE, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que els socialistes no donaran suport als comptes del govern municipal d'Ada Colau a Barcelona com a part d'un acord a tres bandes entre comuns, PSC i l'independentisme al consistori, el Parlament i el govern espanyol: "Són qüestions absolutament diferents", ha dit. Iceta ha afegit que Colau s'adona que es va equivocar trencant el pacte de govern amb el PSC, però ha remarcat que no poden aprovar els seus pressupostos perquè discrepen "de manera molt profunda" amb l'orientació política que l'alcaldessa està donant a la ciutat.

El PSC tampoc preveu, per ara, donar suport als pressupostos de la Generalitat, i s'esforça a argumentar que també es deu a la orientació política del Govern. Sobre el viatge de Quim Torra a Waterloo en el marc de la presentació del Consell de la República, Illa ha dit que el president de la Generalitat té "dret" a reunir-se amb qui vulgui, però ha deixat clar que li agradaria que estigués "exercint les seves funcions a Catalunya". "Sobre preteses cimeres a Waterloo, tinc poc a dir", ha afegit.

Iceta ha anat un pas més enllà i ha considerat que és un error donar a l'expresident català Carles Puigdemont un "plus de representativitat" que a hores d'ara creu que ja no té. En aquest sentit, ha criticat la possible visita del líder de Podem, Pablo Iglesias, a la seva residència a Waterloo. El líder del PSC ha atribuït la futura trobada entre Iglesias i Puigdemont al rol que vol jugar el líder de la formació lila: "Iglesias està llançant una certa ofensiva de quin és el seu paper en la política i potser ha considerat que és una manera de reforçar la seva personalitat", ha opinat.

Sobre la visita d'Iglesias al líder d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners la setmana passada, el primer secretari del PSC ha assenyalat que és útil que els polítics parlin. "Tot el que pugui contribuir a tirar endavant els pressupostos és benvingut", ha afegit, malgrat que ha reiterat que no és un emissari de Pedro Sánchez. Aquest argument ja el va posar sobre la taula dissabte el secretari d'Organització, José Luis Ábalos, que va deixar clar que l'acció de l'executiu central no es veurà "gens condicionada" per la posició del líder de Podem, Pablo Iglesias, sobre els presos independentistes, perquè "no actua en nom del govern", després que aquest reclamés "gestos" al PSOE.

stats