CONGRÉS DEL PSC
Política 25/03/2016

Iceta admetria un referèndum si Catalunya votés massivament 'no' a la reforma constitucional

El líder del PSC anuncia que aspira a mantenir-se com a primer secretari del partit en el congrés de l'octubre

Agències
5 min
Miquel Iceta, abans d'intervenir en el consell nacional del PSC

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aspirarà a mantenir-se en el càrrec en el Congrés que el partit farà l'octubre: "Crec que puc contribuir a donar al partit l'estabilitat necessària perquè la seva renovació sigui real". "El PSC ha entrat en una fase de renovació de plantejaments i persones després d'haver superat una crisi molt profunda", ha recordat en una entrevista d'Europa Press.

Ja havia manifestat anteriorment la seva predisposició a seguir liderant el PSC, però ara ha oficialitzat que es presentarà a la reelecció perquè sap que té "un suport i que la gent veu amb bons ulls l'esforç" que ha realitzat des que va assumir el càrrec. Encara no ha comunicat la seva decisió al líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui parla molt sovint, però d'altres temes: "Ara hem d'estar per altres coses i m'agradaria parlar amb ell després que passin les eleccions si és que finalment n'hi ha".

Així mateix, Iceta assegura que escoltarà amb molt interès les aportacions de la vicesecretària primera del partit i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que va votar 'no' en la consulta a la militància sobre el pacte d'investidura amb C's i ha dit que el PSC té un problema amb el PSOE pel dret a decidir.

Referèndum si Catalunya rebutja la reforma constitucional

De fet, creu que la via que defensa Parlon per replantejar l'encaix de Catalunya a Espanya "no és tan diferent" del que defensa ell mateix o la líder del PSC per Barcelona al Congrés, Carme Chacón, que s'obre a fer un referèndum sobiranista si els catalans voten majoritàriament en contra de la reforma de la Constitució que aspira a impulsar el PSOE. Si els catalans opten pel no massivament, Iceta defensa reclama una llei com la canadenca per organitzar el referèndum.

Tot i això, està convençut que els catalans i la resta d'espanyols donaran suport a la reforma constitucional del PSOE perquè es redactarà de tal manera que "tingui un consens molt ampli perquè pugui guanyar el referèndum".

Geometria variable de pactes

En tot cas, Iceta augura que, quan acabi aquesta legislatura a Catalunya, "no s'haurà produït la desconnexió promesa", i espera que les eleccions que es produeixin llavors permetin configurar un nou Govern de diàleg, negociació i pactes transversals. Una idiosincràsia que, afirma, pot garantir el PSC, qui "està demostrant una voluntat de contribuir a l'estabilitat dels governs municipals molt gran" amb els seus acords a Girona –amb Convergència–, a Tarragona –amb Unió i C's–, a Lleida –amb C's– o, segons està acabant de negociar, Barcelona –amb Ada Colau–.

De fet, el primer secretari del PSC ha rebutjat la proposta de la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, de traslladar al Parlament l'acord d'investidura: "La nostra disposició a pactar és gran però no hi ha motiu de portar un acord per a una investidura a un Parlament en què la investidura ja es va produir i en què hi ha una correlació de forces que és la que és".

A més, destaca que ni Catalunya ni la resta d'Espanya necessiten "una política de fronts de partits que estan per la independència i de partits contraris" perquè és una cosa que impedeix crear majories i aconseguir consensos.

La renovació de CDC

Sobre el paper de CDC i l'espai polític que preveu ocupar, Iceta ha considerat que "és una mica estrany que ara vulgui recuperar el que ells mateixos van expulsar quan es van separar del seu soci Unió", que defensava un referèndum per votar 'no'.

Així, creu que "hi ha una certa indefinició perquè ràpidament després surten a dir que ells no retrocedeixen en la independència", tot i que respecta el procés de debat intern que està duent a terme CDC.

Arrimadas demana moderació

Malgrat la negativa del PSC a fer front comú amb C's, Arrimadas ha demanat als socialistes catalans que mantinguin la "moderació" i la "centralitat" que creu que representa l'acord d'investidura entre el PSOE i C's, i que no tornin a "la pantalla" del dret a decidir. "Donaríem suport a un diàleg normal i a les reivindicacions legítimes però mai a què el PSC accepti de nou un referèndum d'autodeterminació", ha advertit en una entrevista a l'ACN.

En concret, Arrimadas ha demanat que el PSC no adopti la posició de Parlon pel que fa al dret a decidir. "M'agradaria que el PSOE fos coherent a totes les parts d'Espanya. Si hem aconseguit que el PSC vingui a la moderació i la centralitat és gràcies a l'acord amb C's [...]. No vull tornar a la pantalla del dret a decidir, perquè és perdre temps, oportunitats i diners. No volem parlar de trencar Espanya, sinó de reformar Catalunya", ha reflexionat.

Les contradiccions dels socialistes

En aquesta línia, Arrimadas reconeix que li sembla "molt contradictori" que el PSC voti favorablement en alguns municipis a l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència. Però ha evitat pujar el to i exigir als regidors socialistes que s'hi desmarquin. "Sabem que el PSC ha tingut girs estranys. Si encara té contradiccions, és una cosa seva, una qüestió interna", ha dit.

En la mateixa línia, ha tret ferro a la possible entrada de Jaume Collboni i els seus edils al govern de Barcelona. "Si se signa una cosa absolutament contrària al contingut de l'acord PSOE-C's, haurem de parlar. Però no crec que sigui el cas. El nivell local i l'estatal de vegades tenen prioritats diferents", ha asseverat.

En tot cas, segons ha apuntat, aquest possible pacte de govern a la capital catalana pot trencar la "coherència" del PSC perquè la gestió municipal de Barcelona en Comú porta "inestabilitat" política i econòmica a la ciutat. "La prioritat de Colau és treure el bust del rei i canviar els noms dels carrers, i no les necessitats socials", ha etzibat.

Iniciatives conjuntes al Parlament

Arrimadas ha assegurat que no vol fer "front comú" amb el PSC per anar "contra ningú" però sí que ha apostat per traslladar mesures incloses al pacte estatal subscrit per Sánchez i Albert Rivera al Parlament. En concret, vol impulsar, juntament amb Iceta, iniciatives per la regeneració democràtica.

"Mai he parlat de fer un front contra ningú. El que s'ha de fer és sumar, i de manera transversal. El que dic és que, si hem estat capaços a nivell nacional d'arribar a un acord sobre mesures, també hauríem de poder fer-ho a nivell autonòmic o local", argumenta.

Així, ha explicat que vol presentar al costat del PSC iniciatives parlamentàries per acabar amb la "politització" de la justícia i els aforaments als càrrecs electes, a més de suprimir estructures administratives. "Puigdemont no vol parlar de corrupció, però és molt necessari", ha remarcat.

Arrimadas admet, però, que la seva formació encara no ha mantingut cap contacte oficial amb Iceta per fer efectiva aquesta translació del pacte estatal a Catalunya. "No hem parlat seriosament de fer-ho de manera estable [...]. No vol dir que haguem signat res amb el PSC i que ara haguem de presentar-ho tot conjuntament o que siguem un únic grup parlamentari, sinó que es tracta de tenir capacitat de diàleg i entesa sobre mesures concretes", ha afegit.

El PSOE andalús veu difícil un acord amb Podem

Sigui com sigui, l'acord entre el PSOE i C's té en la federació andalusa dels socialistes un dels seus principals valedors. La territorial liderada per Susana Díaz, de fet, considera que és "molt difícil" arribar a un acord de cara a la investidura amb un partit com Podem, que només fa plantejaments "per a l'ocupació del poder i en cap moment vol estendre ponts de diàleg", alhora que "insulta i no respecta" el PSOE.

En una entrevista amb Europa Press, el secretari d'Organització del PSOE andalús, Juan Cornejo, ha posat en valor que Sánchez estigui treballant per un acord d'investidura que permeti conformar un govern de canvi a Espanya, mentre ha denunciat que PP i Podem estan "bloquejant qualsevol sortida a aquesta situació d'inestabilitat i de falta de govern".

Pel número dos dels socialistes andalusos, si Podem no és capaç d'oferir un acord majoritari com està oferint en aquests moments el PSOE, "hauria d'abstenir-se i deixar governar a qui ha estat capaç de sumar i d'arribar a plantejar un acord tan ampli com el que ha plantejat amb Ciutadans ".

stats