Política 14/11/2017

Iceta: "No faré president ni Oriol Junqueras ni Carles Puigdemont"

El PSC garanteix que no pactarà amb qui vulgui la "ruptura" o defensi un referèndum d'independència

Marc Toro
5 min
El primer secretari i candidat del PSC el 21-D, Miquel Iceta, amb el president del Círculo Ecuestre de Barcelona, Alfonso Maristany, abans de la conferència d'aquest dimarts

BarcelonaMiquel Iceta ha sigut clar aquest dimarts amb relació a l'escenari posterior al 21-D: "No faré president ni Oriol Junqueras ni Carles Puigdemont, crec que n'hem tingut prou", ha afirmat. El primer secretari i candidat socialista a les eleccions d'aquest desembre ha argumentat que no tindria cap sentit "fer president algú que ens ha portat fins aquí". I si renuncien al full de ruta independentista? "No me'ls creuré; un no pot anar contra els seus actes [...] La gestió desastrosa que han fet no crec que hagi de tenir premi", ha respost.

El missatge l'ha llançat al matí a la presentació del llibre 'Iceta. El estratega del Partido Socialista' (Ediciones B), del periodista Raúl Montilla, però l'ha repetit al migdia en un dinar amb empresaris al Círculo Ecuestre, on s'ha ofert als assistents per presidir la Generalitat i capgirar l'etapa d'"inestabilitat" i "inseguretat jurídica" que -ha dit- va començar amb Artur Mas i el seu "rumb de col·lisió".

"Aquesta legislatura catalana ha sigut un fracàs total i absolut. Ens ha fet mal, i si no canviem de rumb ràpidament ens pot fer molt més mal [...] Els polítics tenim dret a equivocar-nos, però quan l'error és de gran magnitud no mereixem una segona oportunitat. Els que ens han portat fins al precipici no estan en condicions de demanar-nos novament la confiança per gestionar els interessos de tots", ha dit entre aplaudiments.

Iceta, de fet, s'ha guanyat els socis del Círculo amb diversos comentaris que han arrencat riures o aplaudiments després d'un dinar on s'ha desbordat l'assistència. "Avui hi ha un públic que no és l'habitual en mítings socialistes [...] Tinc pocs dies, però espero merèixer el seu suport", els ha dit, i ha afegit: "Hi ha molts catalanistes moderats que es pregunten: «Qui votaré?» Aquests socialistes som els que ara, humilment però orgullosament, ens adrecem a tothom que pensi que aquest país necessita acords i no divisions, que ens facin costat [...] La magnitud del problema és enorme, té solució i m'ofereixo per encapçalar-la".

A Albiol: "Que m'enviï el programa i veurem si es pot parlar"

El líder socialista ja havia garantit al matí que el PSC no tancarà acords amb aquells que defensin la "ruptura" o el "trencament", incloent en aquest grup els comuns: "Si volen referèndum sobre la independència no ens posarem d'acord, ha dit, i ha argumentat que els socialistes no volen que "la primera pregunta" d'un referèndum sigui "si et vols separar", i ha afegit: "Vull que sigui si volem viure millor junts". "Vull fer un govern amb tots aquells que vulguin trobar una solució acordada, i no em vull limitar", ha afegit, si bé ha insistit que vol esperar a veure els programes electorals de la resta de partits.

En aquest sentit, no ha entrat a respondre la petició del seu homòleg del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que ha demanat a Cs i PSC que no es pacti amb cap partit independentista, no es doni suport a cap referèndum "legal o il·legal" sobre la independència i s'impulsi un govern format pels "tres partits constitucionalistes". Iceta, que ha carregat contra la política de "fronts", ha dit que demanarà a Albiol que li enviï el seu programa per veure si es pot parlar d'alguna cosa. Li ha recordat, a més, que el primer que va "intentar un referèndum il·legal" va ser el PP, que va recollir firmes contra l'Estatut, i ha criticat les propostes dels populars perquè els tres constitucionalistes comparteixin punts del programa: "Em sona, això de compartir coses del programa, crec que ho ha copiat dels independentistes", ha ironitzat.

Al marge dels pactes postelectorals, Iceta ha defensat els seus companys de viatge el 21-D, encapçalats per l'exlíder d'Unió Ramon Espadaler, que va de número 3 a la llista dels socialistes per Barcelona. Davant les crítiques rebudes per aquesta aliança, Iceta ha replicat: "Que els democristians tinguin com a penitència fer un president de la Generalitat gai em sembla prou generós com per perdonar altres discrepàncies". Davant dels assistents al Círculo Ecuestre, ha defensat el que busca amb una llista transversal, que també inclou gent de l'entorn de Podem i ICV: "Un govern de democristians i comunistes presidits per un socialista. Doncs sí, això és precisament el que volem fer".

"El 155 no s'ha d'aplicar a Catalunya el 22-D"

En referència a l'escenari postelectoral, Iceta també ha considerat que "el 155 no s'ha d'aplicar a Catalunya" a partir del dia 22, "sigui quin sigui el resultat". "Si després el nou Govern es torna a saltar la llei estaríem en un altre panorama", ha matisat, i ha afegit: "Si et saltes el codi de circulació, algú et clava un multa. És tornar a Barri Sèsam". En tot cas, i "veient com han anat les coses", Iceta no creu que els partits independentistes continuïn pel camí de la unilateralitat. "Sigui quin sigui el resultat, el dia següent caldrà acordar i negociar", ha conclòs.

El candidat socialista, de fet, ha garantit que el PSC està disposat a "renunciar a tot" perquè hi hagi un acord amb l'Estat, i ha recordat que la seva proposta de cara a la pròxima legislatura passa per "superar la divisió entre els catalans", excloure "la fractura entre Catalunya i la resta d'Espanya" i "aprofitar el potencial de Catalunya perquè la recuperació econòmica sigui ferma".

Després de carregar contra els independentistes, Iceta també ha aprofitat per denunciar els errors del govern del PP. "No ha sigut prou àgil davant d'un problema polític d'aquesta magnitud", ha dit, i ha assenyalat els dos errors que ha comès l'Estat davant del Procés: "No tenir una proposta alternativa prou potent i la judicialització" de la política. També ha fet una breu autocrítica sobre el paper dels socialistes: "Potser no vam estar prou amatents en els moments en què governaven".

"Mentre m'agradi, m'hauran de fer fora amb els peus per davant"

El periodista Raúl Montilla ha presentat tota una biografia del líder socialista, que repassa tant la seva trajectòria personal com, sobretot, els 40 anys de la seva vida política: des que va entrar a l'associació universitària socialista fins a la seva etapa com a regidor de Cornellà de Llobregat, el seu pas per la Moncloa i pel Congrés de Diputats o la seva estrena com a primer secretari i candidat del PSC a la Generalitat.

"La meva vida canvia quan passo a primera línia", ha admès Iceta. Segons ha destacat l'autor del llibre, però, el líder socialista sempre ha estat "en primera línia", encara que ho hagi fet "entre bastidors. O ha tocat moltes tecles o ha estat al costat dels que les tocaven", ha afegit. En el seu camí fins a la cara visible del PSC, Iceta ha assegurat que de "cops de colze" no n'ha donat gaires i que sempre l'han estirat. Iceta ha assegurat que mentre li continuï agradant la política i en "gaudeixi" com ho fa, no veu el moment de retirar-se: "M'hauran de fer fora amb els peus per davant".

stats