Política 24/04/2018

Iceta diu que la Generalitat té "moltes formes de participar" en la reforma del finançament malgrat el 155

El primer secretari del PSC recorda que el secretari d'Economia continua en el càrrec

Acn
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en un esmorzar informatiu

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest dimarts que la Generalitat té "moltes maneres de participar" en una reforma del sistema de finançament encara que no hi hagi Govern i es mantingui el 155. Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio quan li han preguntat si considerava convenient o no que el finançament es reformés amb el 155 vigent.

El dirigent socialista ha contestat que no li semblava convenient, però ha recordat que quan hi havia Govern "no va voler participar" en les reunions de reforma del sistema i ha afegit que, d'altra banda, el secretari d'Economia actual, Pere Aragonès, és el mateix que llavors. "Que ara s'exclamin els que no van voler participar en una negociació em sembla estrany", ha resumit.

Sigui com sigui, Iceta s'ha mostrat convençut que abans hi haurà Govern a Catalunya perquè si no, s'ha preguntat, "per què es van presentar a unes eleccions [els independentistes]?" El socialista ha tornat a lamentar que encara no s'hagi arribat a la formació d'un govern i s'hagi posat punt final al 155. Però ha valorat que la decisió final la tindrà el candidat de JxCat, Carles Puigdemont, perquè la seva opinió serà "fonamental". Amb tot, ha apuntat que encara queda un mes i que "hi ha temps".

També ha dit que fins que no hi hagi un govern a Catalunya i algú pugui parlar "amb legitimitat", a l'Estat "no hi haurà res". El socialista ha defensat que la negociació ha de ser en primer lloc entre governs i ha constatat que ara mateix les institucions catalanes "no tenen interlocutor". Per a Iceta, això demostra que no tenir Govern és un "inconvenient" i "no és ajudar". El president del grup parlamentari del PSC-Units no s'ha mostrat partidari d'una mediació europea per resoldre el conflicte perquè creu que s'ha de fer política a Catalunya i l'Estat, atès que hi ha els mecanismes per fer-ho.

No participar en gestos "polítics" al Parlament

Iceta ha insistit en la defensa de la posició del seu partit de no participar en gestos "polítics" al Parlament, encara que hi estiguin relacionades les famílies dels polítics presos. Ha afirmat que ell mateix s'ha vist amb una de les famílies dels presos –fins ara, les famílies ho han negat– i ha afegit que els socialistes els gestos els fan "en privat". "Un gest polític no el farem perquè no compartim les decisions que han pres", ha declarat. En aquest sentit, ha assegurat que ell té relació amb tots els grups parlamentaris excepte amb JxCat, "que no ha volgut establir una relació institucional ara per ara". Però ha afegit que sí que manté contacte amb el PDECat.

També s'ha referit a la possibilitat que Manuel Valls sigui el candidat de Cs per Barcelona, i ha recordat que és un home "lliure i sense partit" que va néixer a Barcelona i s'ha "compromès últimament amb les manifestacions contra els plantejaments independentistes". Ha afegit que no creu que s'hagi de prendre com un honor que una persona com Valls pugui ser alcaldable de Barcelona, però ha afegit que tampoc li feia "nosa".

Contra les "intoleràncies"

Finalment, ha criticat les "intoleràncies" contra qualsevol opinió i ha criticat especialment les pintades aparegudes aquest dilluns al domicili particular del secretari d'organització del PSC, Salvador Illa: "El que dic és que assenyalar les cases de la gent no està ben fet, i tots els partits han de sortir a dir que no està ben fet". En aquest sentit, ha criticat que "no es volgués votar" la proposta del PSC que condemnava "qualsevol tipus de violència" i ha demanat la denúncia de tothom per aturar "brots" d'aquesta naturalesa. "Tots hi hem de reaccionar", ha dit.

Ha afegit, a més, que la fiscalia hi "pot actuar d'ofici", també en el cas de la crema de l'Ateneu Popular de Sarrià. Ha afirmat que "seria bo que fos investigat" aquell atac, que ha qualificat de "violència". "L'ocupació pot ser il·legal però no és violenta i la crema d'un local és il·legal i és violenta", ha afegit.

Per últim, i com ja va fer aquest dilluns, ha demanat respecte per les opinions de tothom i ha dit que tothom "pot anar amb la samarreta del color que vulgui allà on vulgui", en al·lusió a la polèmica per les samarretes grogues requisades en la final de la Copa del Rei a Madrid. Ha afegit que, tot i que no li agrada, l'himne es pot xiular "perquè forma part de la llibertat" de cadascú.

stats