Política 14/07/2018

Podem i IU volen Joan Carles al Congrés

Corinna assegura que l’ex monarca va acollir-se a l’amnistia fiscal de Montoro

D.s.u.
4 min
L’aleshores rei Joan Carles I, amb Iñaki Urdangarin, Cristina de Borbó, i Corinna (a l’esquerra), en un acte celebrat a Barcelona l’any 2006.

MadridEl setge sobre l’exmonarca Joan Carles I per la seva presumpta vida de comissionista durant l’etapa del seu regnat s’estreny, i ja amenaça de dur-lo al Congrés dels Diputats a donar explicacions. Podem i IU ja han proposat citar-lo a declarar en una comissió d’investigació creada expressament per posar llum a les filtracions que han publicat aquests dies diversos mitjans d’una conversa entre l’amiga del rei emèrit Corinna zu Sayn-Wittgenstein i l’excomissari José Manuel Villarejo, ara empresonat.

Que l’escàndol arribi al Congrés a través d’una comissió d’investigació depèn del PSOE. La comissió d’investigació de Podem només té possibilitats de tirar endavant si aconsegueix el suport dels socialistes, però ahir la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ja va marcar distàncies amb els seus socis d’estabilitat, i va assegurar que la conversa no afecta l’actual monarca.

El degoteig de filtracions va continuar ahir, i segons va publicar OKdiario.com el rei emèrit s’hauria acollit, a través dels seus testaferros, a l’amnistia fiscal que el 2012 va impulsar l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro. Així ho afirma l’empresària i amiga seva en una de les converses amb l’excomissari Villarejo filtrades pel digital. I no només això: segons es desprèn de la conversa, “els comptes bancaris a Suïssa que no van tornar” els va posar a nom d’Álvaro Orleans de Borbó, un familiar llunyà de l’anterior monarca espanyol que es dedica al món de les finances.

La carta de Villarejo a Rajoy

“Han posat algunes coses a nom del seu cosí, que és Álvaro Orleans de Borbó, que també viu a Mònaco. Els comptes de banc a Suïssa que no van tornar amb l’amnistia els han posat al seu nom. Ara estan intentant que jo passi aquestes coses a Álvaro a través de Dante [Canonica, advocat]. M’estan fent la guerra perquè jo no vull cometre un delicte”, explica Corinna a la conversa. A aquesta informació s’hi va afegir la que va publicar Elespañol.com, que va tenir accés a una carta que Villarejo hauria enviat a l’expresident espanyol Mariano Rajoy per explicar-li que el rei emèrit compta amb un arxiu amb “dades personals i privades [...] de les personalitats més rellevants d’Espanya”. Segons la missiva, l’amiga personal de l’emèrit va rebre aquesta documentació per protegir-la, en cas que Joan Carles de Borbó morís.

Villarejo descriu a la seva carta un arxiu amb gairebé un milió de fitxes, amb dades de personalitats amb poder de tot l’Estat, i provinents del CNI. Entre els detalls que inclouria aquest arxiu n’hi hauria de “sòrdids i obscurs”, segons els descriu l’excomissari. “Aquests documents afecten molt greument la seguretat de l’Estat”, va escriure Villarejo, que es refereix a l’arxiu amb el nom de “Jano”. Villarejo lamenta a la carta que la seva relació amb el director del CNI, Félix Sanz Roldán, s’ha deteriorat, i això li està impossibilitant recuperar l’arxiu, com segons ell li havia estat encarregat. L’excomissari afirma en la missiva que va ser la mateixa Corinna qui li va dir que la documentació li va donar el rei “en un moment que els seus problemes de salut li van fer creure que estava en risc la seva vida [...] i li va facilitar com a garantia a la seva estimada perquè mai ningú prengués represàlies contra ella quan estigués sola”.

La conversa entre Corinna i Villarejo, que estan fent pública diversos mitjans, es va enregistrar fa tres anys. La cita la va propiciar l’empresari Juan Villalonga, antic president de Telefónica i pròxim a l’entorn de José María Aznar, que va assistir a la reunió com a amic personal de tots dos. Durant la conversa, Corinna explica que està vivint “un malson enorme” perquè el rei Joan Carles I hauria col·locat part del seu patrimoni a nom seu. Concretament, propietats al Marroc i altres llocs que el monarca li estaria reclamant.

Un degoteig de presumptes irregularitats

Testaferro

Corinna zu Sayn-Wittgenstein va explicar al comissari José Manuel Villarejo, en una reunió celebrada a Londres el 2015, que el monarca la va fer servir com a testaferro per amagar patrimoni i propietats a l’estranger. Corinna explicava que la motivació de Joan Carles I havia sigut no de caràcter personal, sinó fiscal: “No ho ha fet perquè m’estimi molt, sinó perquè visc a Mònaco”, va dir.

Propietats

Corinna explica que han posat al seu nom “dues o tres coses”, propietats pertanyents al monarca, i estan posant “molta pressió”. Per exemple, enviar-li diners o donar-li coses. “Això és blanqueig”, lamenta Així, Corinna insisteix que el llavors rei, a través de l’advocat Dante Canonica, creava “estructures” opaques i posava propietats al seu nom que després li reclamava perquè els les tornés.

Comissionista de Nóos

“Si demà hagués d’anar a un tribunal i donar explicacions... a l’Institut Nóos, ¿qui va fer totes les trucades per aconseguir els diners? El rei”. D’aquesta manera responia Corinna a Villarejo i Villalonga sobre el paper que tenia Joan Carles I dins de Nóos. Segons ella, el monarca va fer més d’una trucada per aconseguir contractes “Ell va trucar i va dir: «Pots, sisplau, posar un contracte de 100.000, un contracte d’un milió...» Jo era al seu costat”, explicava l’empresària. Unes afirmacions que, segons assegurava ella mateixa, tenen el suport de diverses còpies de documents oficials que les acreditarien.

Aràbia Saudita

El rei també va intentar cobrar una comissió milionària de la seva mediació per aconseguir el contracte que pretenia connectar les ciutats de Medina i la Meca a través d’una línia ferroviària de gran velocitat, segons Corinna. El consorci espanyol, encapçalat per OHL i Indra, es va endur la licitació per més de 6.300 milions d’euros en competència amb un grup francès.

stats