Política 29/09/2020

Hisenda s'obre a recuperar la proposta d'un fons de 3.000 milions incondicionats per als ajuntaments

El PP i JxCat el veuen insuficient i el ministeri no portarà el decret al Congrés si no té majoria

Ot Serra
2 min
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir defensant el decret dels romanents municipals al Congrés.

MadridMaría Jesús Montero va desfent el camí i torna a l'acord a què va arribar amb Unides Podem sobre les ajudes als ens locals que el Congrés va acabar tombant. Després de la reunió habitual dels dimarts, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha anunciat la "proximitat d'un acord" amb el ministeri d'Hisenda per tornar a posar damunt la taula un fons de 5.000 milions per als ajuntaments i un fons per al transport, la xifra del qual ara no es concreta (al primer decret que Montero va portar a la cambra baixa era de 400 milions), 3.000 milions dels quals no estarien condicionats al lliurament dels romanents de tresoreria.

El que la FEMP i Hisenda estan a punt de pactar és la fórmula que va servir per desbloquejar el suport en bloc d'Unides Podem a la votació fallida al Congrés de la primera vegada. In extremis, es va acordar que el decret es tramités com a projecte de llei i que durant el tràmit parlamentari s'introduïssin modificacions al fons de 5.000 milions: el 60% –per tant, 3.000 milions– es repartirien als ajuntaments segons criteris de població i els 2.000 milions restants a aquelles administracions que prèviament entreguessin els romanents a l'Estat.

La iniciativa no va prosperar fa unes setmanes per diverses qüestions: d'una banda, perquè hi havia grups que ja havien votat telemàticament abans que es conegués aquest canvi; i, de l'altra, perquè hi havia grups que volien que això ja aparegués al decret. Així, consideraven que es podria repartir el fons abans si s'aprovava un nou decret que no pas si s'havia de tramitar el primer com a projecte de llei i, posteriorment, modificar-lo. Alguns dels alcaldes que havien alçat la veu contra l'actitud de l'executiu reconeixien que els 3.000 milions incondicionats era un canvi assumible com a mal menor.

Però el fracàs en la votació va portar Montero a advertir que no hi hauria segona oportunitat i que era responsabilitat dels partits que s'havien oposat a la seva proposta presentar-ne una d'alternativa. Ràpidament se'n va desdir i al cap de pocs dies, el 14 de setembre, va plantejar un altre decret, tot i que en deixava fora el fons de 5.000 milions i el fons de transports. Era, per tant, "insuficient", a ulls de totes les formacions polítiques, fins i tot per a l'alcalde socialista de Vigo i president de la FEMP, Abel Caballero. Ara torna a rectificar i s'avé a recuperar el que va pactar amb Unides Podem.

Evitar una segona derrota

Amb tot, aquesta vegada Montero es vol estalviar una segona derrota al Congrés i no presentarà el decret al consell de ministres si no s'assegura abans el suport d'una majora de l'arc parlamentari. Potser per això la FEMP no dona per fet l'acord i és que, consultats per l'ARA, ni el PP ni JxCat avalarien la proposta. Aquests dos partits, així com la resta d'alcaldes que s'havien agrupat per plantejar una alternativa, reclamen que el fons a repartir amb criteris poblacionals sigui de 5.000 milions i el de transport de 1.000.

stats