El Govern augmenta en un 109% el pressupost per l'IBdona

L'organisme gestionarà 7,2 milions d'euros gràcies a la injecció de 4 milions d’euros a través del Pacte d’Estat contra les violències masclistes

La portaveu del Govern balear, Pilar Costa, ha comparegut aquest dimarts horabaixa per informar sobre el Projecte de llei de pressupostos generals de les Balears per a l'any 2019, i ha destacat que la partida destinada a polítiques d'igualtat s'han duplicat respecte a l'anterior pressupost, que arribarà als 7.247.741 milions d'euros per a l'IBdona.

"La consolidació de les polítiques transversals i de coordinació, l'avanç progressiu de l'administració electrònica, l'aplicació i el desenvolupament de la Llei d'igualtat expliquen aquest increment del pressupost", ha indicat Costa. La Conselleria de Presidència preveu un import de 35,5 milions d'euros, xifra que suposa un augment del  24,8%  respecte dels comptes de l'any 2018.

Per la seva banda, el diputat del PP  Miguel  Jerez ha volgut fer un matís i ha dit que aquest increment destinat a l' IBdona  "no prové directament del Govern balear, atès que ve  dels doblers  que el govern central dona a la comunitat".

La diputada de Podem Laura Camargo no ha volgut fer " una anàlisi  només centrada en dades", com ha fet el popular  Miguel  Jerez. "S'ha d'insistir i destacar que les polítiques d'igualtat han estat molt  positives  durant aquesta legislatura", ha dit Camargo.

Aquest import del Pacte d’Estat estarà destinat a diverses iniciatives com són la posada en marxa d’un projecte de pisos pont per a dones víctimes de violències masclista, a través d’un conveni amb l’Ibavi; el desenvolupament del Pla autonòmic contra el tràfic de dones i nines amb finalitat d’explotació sexual, i l’impuls de les taules de coordinació locals contra la violència de gènere en tots els municipis i mancomunitats de les Balears.

Biel Barceló de MÉS per Mallorca ha donat l'enhorabona a la consellera Costa per la mateixa raó que la diputada de Podem i també perquè el factor d'insularitat "s'ha tingut en compte".

Altres preguntes

Jaume Font, d'El Pi, ha destacat i demanat per l'excessiva càrrega de feina del Govern "per tractar de dur endavant lleis que no arribaran a aplicar-se", ara que acaba la legislatura. Per altra banda, veu positiu que es mantinguin els 75 mil euros de partida per a subvencions de les cases balears de l'exterior que, segons ha afirmat Costa, "durant la legislatura de  Bauzá es varen eliminar completament".

Així mateix, Font també veu necessària la creació d'un ens que pugui donar resposta a qualsevol emergència meteorològica adversa i no creu que sigui un tema que "es pugui deixar per a la pròxima legislatura, atès que ara ve l'hivern". El del Pi considera prioritari poder gestionar aquestes situacions "sense haver de mobilitzar recursos que no siguin de les Balears". Costa ha respost en la mateixa línia i ha dit que "en aquesta comunitat tenim un debat seriós sobre com gestionar els organismes relacionats amb les emergències.

En resposta a Font sobre la càrrega de feina, Costa ha dit que "feim feina al ritme que ens vàrem proposar, encara que ara que acabam la legislatura accelerem els processos legislatius".

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF