Política 13/10/2017

Hernando diu que l'Estat "actuarà amb força" però no concreta: "No es pot explicar als dolents com actuaran els bons"

Millo diu que la CUP, l'ANC i Òmnium pressionen Puigdemont perquè volen que s'apliqui el 155

Ara / Acn
2 min
El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando. EFE

BarcelonaEl portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, és especialista en declaracions controvertides sobre el Procés i l'independentisme. La setmana passada ja va afirmar que la CUP i ERC "desitgen que hi hagi morts", i va afegir que l'aturada general del 3 d'octubre va ser de "caràcter nazi". Aquest divendres hi ha tornat en una entrevista a Antena 3. Després de garantir que el govern de Mariano Rajoy aturarà "amb força" el que considera un "cop d’estat" contra la democràcia espanyola, ha evitat concretar quines mesures es planteja utilitzar l'Estat amb aquest argument: "El que no és pot fer és explicar als dolents com actuaran els bons".

Hernando ha aclarit, això sí, que després de la resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al requeriment de Rajoy s’activaran "mesures que no passen només pel 155". El portaveu parlamentari del PP ha insistit que "l’estat de dret té moltíssims mecanismes" per evitar "que ningú esquarteri Espanya ni mutili els drets dels ciutadans que viuen a Catalunya de ser espanyols i europeus". Amb tot, ha dit que cal anar "pas a pas" amb un procediment que, "malgrat les crítiques i l’ansietat d’alguns, ha funcionat”, perquè ara hi ha "unitat dels constitucionalistes" amb el suport del PSOE i de Cs a l’executiu espanyol. "Hem de caminar tots junts, i és el que farem", ha dit.

Per la seva banda, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha acusat aquest mateix divendres la CUP, ANC i Òmnium Cultural de pressionar Puigdemont perquè aixequi la suspensió de la declaració d'independència, i de voler així que s'apliqui l'article 155 de la Constitució. "Qui vol que a Catalunya s'apliqui el 155? Són els que pressionen Puigdemont perquè activi la declaració unilateral d'independència. La CUP, l'ANC i Òmnium són els únics que volen l'aplicació del 155. De la resta, no el vol ningú", ha dit en una entrevista a Ràdio 4 recollida per Europa Press.

En aquest sentit, Millo confia que el president de la Generalitat reflexioni i reculli "l'última oportunitat per al diàleg" que li ha ofert el govern de Mariano Rajoy mitjançant el requeriment que li ha enviat perquè aclareixi si ha declarat la independència o no. "Mantinc l'esperança que Puigdemont reflexionarà i veurà en aquesta porta oberta al diàleg que se li ofereix des del Govern una possibilitat de reconduir les coses", ha apuntat. Segons Millo, la resposta de Puigdemont al requeriment ha de ser concreta, "pràcticament un sí o un no", i ha deixat clar que si és ambigua es pot interpretar com una confirmació que ha declarat la independència.

stats