Política 30/06/2013

El cas Gürtel espera informació dels comptes a l'estranger per tancar-se

J.l.g.
2 min
El furgó que es va endur Bárcenas a la presó de Soto del Real dijous.

MadridLa decisió de Pablo Ruz d'empresonar l'extresorer del PP Luis Bárcenas ha posat de manifest que la instrucció del cas Gürtel està ja pràcticament tancada, només a l'espera de les últimes rogatòries sobre diners a l'estranger. Així ho indica Ruz en un escrit que segons fonts jurídiques "és gairebé immaculat i no s'ha fet en només tres hores després de prendre declaració a l'imputat".

Ruz indica que l'empresonament de Bárcenas busca evitar-ne la fuga donat "l'avançat estat de la instrucció". Tot indica que el titular del jutjat 3 de l'Audiència Nacional tancarà la instrucció del cas Gürtel en el moment que li arribin els resultats de les rogatòries. No passarà el mateix amb les peces separades, com la incoada el març del 2013 arran de la querella d'IU contra Bárcenas i contra el presumpte finançament irregular del PP a partir del cobrament de comissions en les adjudicacions d'obra pública.

Les noves diligències d'investigació arriben al Regne Unit i a Suïssa. I s'han ampliat les del patrimoni de Bárcenas a Uruguai, Bahames i els Estats Units. Entre els imputats en el cas Gürtel que en poden sortir encara més perjudicats hi ha el testaferro de l'extresorer, Iván Yáñez, i l'extresorer del PP Ángel Sanchís Perales i el seu fill, implicats en les ordres de transferència dels fons de Bárcenas a comptes els titulars finals de les quals eren societats familiars.

Els altres imputats en el cas, com el capitost Francisco Correa o el seu número dos, l'exdirigent del PP gallec Pablo Crespo, estan intentant a través de determinats personatges amb influència en la vida pública madrilenya netejar la seva imatge i plegar veles. Crespo ha fitxat com a advocat l'exdirector general de l'ONCE, Miguel Durán, que també vetlla per la seva imatge a Intereconomía i El Mundo . Tots els imputats estan ja nerviosos i a l'espera que aviat es posi punt final a una instrucció que dura quatre anys i que es va iniciar amb escoltes telefòniques que l'Audiència Nacional va validar jurídicament divendres.

stats