12/10/2016

Gürtel comença amb caça menor

2 min
Francisco Correa durant el judici,  a l’Audiència Nacional.

MadridLes declaracions de tres acusats que han admès els càrrecs del judici a la Gürtel en un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció -Jacobo Gordon, Alfonso García Pozuelo i Roberto Fernández- van obrir el judici oral amb testimonis que impliquen en finançament il·legal i operacions amb diner negre els exalcaldes de Pozuelo de Alarcón, Jesús Sepúlveda, i de Majadahonda, Guillermo Ortega.

Les bales van fregar directament el Partit Popular com a organització quan García Pozuelo, propietari de la Constructora Hispánica, empresa donant del PP i adjudicatària de diverses obres a canvi de comissions, va dir que Francisco Correa li havia demanat diners per als “organismes centrals” i que “una part era per a Luis Bárcenas”.

El pacte amb la Fiscalia Anticorrupció va perfilar un interrogatori molt cenyit a preguntes puntuals sense aprofundir en les operacions. Els acusats només van respondre a la Fiscalia, ja que els seus propis advocats no els van fer preguntes.

Tot molt net. El primer a declarar va ser qui havia sigut company de classe d’Alejandro Agag, gendre de José María Aznar, que va ratificar que l’exalcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega, li va donar 150.000 euros en negre per participar en un projecte immobiliari de 16habitatges de luxe en aquest municipi, en el qual Correa va aportar 300.000 euros. Bárcenas, llavors gerent del PP, també hi havia de participar, però finalment es va fer enrere. Tot en negre.

‘Luis el cabrón’

Una de les llegendes negres de Bárcenas va planar a la sala de judici. Qui és Luis el cabrón? L’extresorer del PP sempre ha sostingut que li van adjudicar aquest malnom per un error policial. I que en realitat corresponia a l’empresari Luis Delso, amic de Correa. Gordon, preguntat per si havia sentit alguna vegada que Correa anomenés Delso pel citat malnom, va respondre que mai.

Al centre dels atacs: Jesús Sepúlveda. L’exalcalde de Pozuelo de Alarcón, home rellevant -juntament amb la seva exdona, Ana Mato- durant anys al cercle de José María Aznar, va ser implicat per García Pozuelo i el seu excol·laborador, l’exregidor d’Hisenda Roberto Fernández. Tots dos assumeixen els fets descrits per la Fiscalia en el seu escrit d’acusació. Sepúlveda es va embutxacar comissions i la trama dirigida per Correa va finançar irregularment la campanya municipal que va portar Sepúlveda a l’alcaldia de Pozuelo de Alarcón el 2003.

Esperant Francisco Correa

Alfonso García Pozuelo va lliurar fons a Sepúlveda i Correa a canvi dels contractes que va rebre al municipi madrileny. La Fiscalia també l’acusa de pagar per altres adjudicacions al govern de Castella i Lleó, peça per la qual està processat Luis Bárcenas. Però l’empresari tampoc es va prodigar gaire. “Una vegada Correa em va dir que en aquests fons hi participava Luis Bárcenas”, ha assenyalat. Dijous és el torn de Francisco Correa. ¿Cantarà o serà un bluf?

stats