Política 12/04/2014

De Guindos nega el risc de deflació a Espanya i a Europa

L'FMI alerta de la "renovada volatilitat dels mercats" i de la baixa inflació a les economies avançades

Efe
2 min

WashingtonEl ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, ha dit aquest dissabte que "no hi ha risc de deflació ni a Europa ni a Espanya", després que el Fons Monetari Internacional (FMI) alertés aquesta setmana del perill d'una inflació negativa a la zona euro.

"El que hi ha és una situació de baixa inflació, que encara no ha afectat les expectatives dels agents econòmics, que té els seus avantatges i també té alguns aspectes que lògicament cal vigilar", ha afirmat el ministre en una roda de premsa a Washington.

De Guindos ha recordat que "un dels senyals fonamentals d'una situació deflacionista és que s'endarrereixen les decisions tant de consum com d'inversió perquè s'espera que els preus dels béns baixin". Ha insistit que a Espanya no s'està produint aquesta situació i, de fet, hi ha una recuperació tant de la inversió en equip com del consum.

Per De Guindos, el "risc de veritat" és que el creixement no es consolidi en una recuperació econòmica global que encara és "fràgil i feble".

El Fons Monetari Internacional, per la seva banda, ha remarcat que les amenaces per a l'economia mundial han disminuït, però ha insistit en els riscos derivats de "la renovada volatilitat en els mercats i la baixa inflació en les economies avançades", especialment en l'euro.

El comunicat del Comitè Financer i Monetari de l'FMI, a la conclusió de l'assemblea de meitat d'any de l'organisme internacional, on ha participat De Guindos, assenyala que la política expansiva en els països avançats és "apropiada", i que el Banc Central Europeu (BCE) "hauria de considerar més accions si la baixa inflació persisteix".

Per això, insisteix que "les mesures de política monetària dels principals països han de continuar sent acuradament calibrades i clarament comunicades", per evitar "contagis".

stats