La Guàrdia Civil identifica Mateu Xurí i dos periodistes en un acte de campanya d'Ara Repúbliques

La roda de premsa per denunciar la situació dels presos polítics s'ha convocat al pàrquing obert de la presó de Palma

Minuts després de finalitzar l'acte de campanya de la candidatura europea Ara Repúbliques que s'ha fet al pàrquing obert de la presó de Palma, un guàrdia civil ha identificat Marcel  Pich, el cap de premsa de la formació sobiranista i progressista encapçalada per Oriol Junqueras. Posteriorment, l'agent ha entrat a les dependències penitenciàries i ha tornat a sortir a reclamar el DNI a Mateu  Matas  ' Xurí ', president d'Esquerra Republicana a Mallorca i membre de la candidatura Ara Repúbliques. Poc després també ha identificat dos periodistes que havien cobert l'acte electoral i s'han interessat per saber què passava.

El guàrdia civil ha justificat la identificació per "motius de seguretat", ja que, segons argumentava, s'havien fet fotografies davant la presó. Tot i això, en cap moment ha demanat les imatges als dos periodistes que també han estat identificats per la Guàrdia Civil –qui firma aquesta notícia i un periodista del diari ' Última  Hora'.

A la roda de premsa, Xurí ha explicat el motiu de fer la roda de premsa en aquell indret. "Més que un acte de campanya , és un acte de denúncia clara de la situació que vivim i patim a l'estat espanyol, on hi ha persones a la presó o a l'exili per complir un mandat democràtic, per haver animat el poble a decidir, a participar, a votar. Creim que això és democràcia i el que no ho  és  tancar-les d'una manera tan injusta", ha assegurat.

Alhora, comenta que tot i  les dificultats  per fer arribar el que reclamen a Europa, tenen la convicció que hi ha més veus que discrepen en el mateix sentit que manifesta la seva candidatura. " Veim  una Europa que  s'as sembla més a un club financer que no una Europa que sigui per a les  persones que  volem una Europa dels pobles. Però crec que hi ha molts  pobles  i nacions amb la mateixa voluntat que  manifestam  nosaltres. Per tant, si hi insistim, segur que podrem canviar Europa, l'estat espanyol i ca nostra".

Aina  Comas, d'Alternativa per Artà; Aurora  Jhardi , de Podem; Agustina Vilaret, de MÉS per Mallorca, i altres persones de partits d'esquerra donen suport a aquesta candidatura, com ha explicat  Comas: "Els homes i dones que som aquí  representam  diferents sensibilitats de l'esquerra de Mallorca i  demanam que diumenge el vot sigui per a Ara repúbliques, perquè és de denúncia i de compromís amb totes les persones que són a la presó de manera injusta i perquè el que està passant és  un atac  a la nostra democràcia".

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF