CAS RÀDIO CALVIÀ
Política 28/06/2013

La Guàrdia Civil diu que Delgado té por

Les associacions professionals, indignades amb les crítiques del conseller

J. P./q. T.
3 min
BAUZÁ DEFENSA LA BENEMÈRITA
 El president del Govern aprofità unes jornades de seguretat per fer lloar la feina de la Guàrdia Civil.

Palma.La Unitat de la Policia Judicial de Balears no volgué fer ahir cap manifestació respecte de les declaracions de Carlos Delgado comparant la seva tasca en el cas Ràdio Calvià amb Torrente. El mal ambient entre els professionals era més que evident per les afirmacions del conseller de Turisme, fetes una vegada ja havia transcendit l'informe policial que proposa a la jutgessa d'Instrucció número 12 la seva imputació per l'adjudicació del contracte de 240.000 euros a l'empresa Rumbo Vision per realitzar la programació de Ràdio Calvià durant l'any 2004.

Resposta dura

Sí que parlaren, i molt clar, els col·lectius professionals de la Benemèrita. L'Associació Escala Suboficials de la Guàrdia Civil (ASESGC), l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) i la Unió d'Oficials de la Guàrdia Civil (UO) pensen que el conseller de Turisme i Esports és una persona "ressentida", que, a parer seu, "més aviat es defensa atacant sense sentit" i "sembla que tem el que li caurà a sobre". En un comunicat, les tres associacions respongueren durament a les paraules de Delgado, qui qualificà l'informe de la Policia Judicial com a "propi de Torrent "i indicà que incorporava "un cúmul de despropòsits".

Per aquestes entitats, es pot discrepar del contingut d'un informe policial, però, en la seva opinió, el que està "totalment fora de lloc és aprofitar el seu càrrec públic com a conseller de Turisme per desacreditar i desprestigiar un altre organisme també públic com és la Guàrdia Civil". Per això, li demanaren que "recapaciti i rectifiqui" les "greus acusacions".

D'altra banda, ASESGC, AUGC i UO afirmaren que "no dubtam gens que haurà estat confeccionat amb el màxim rigor", ja que "alguns dels agents que han participat en la tasca d'aquest informe "tenen més de 20 anys d'experiència a la Policia Judicial i sempre han actuat de manera totalment independent sigui quin sigui el partit polític que s'hi ha vist implicat".

Elena Montejo

L'informe de la Guàrdia Civil no sols demana la imputació de Delgado, sinó que inclou una sèrie de tècnics que participaren en el procediment d'adjudicació, com és el cas de l'actual interventora del Consell, Elena Montejo, aleshores interventora de l'Ajuntament de Calvià. Montejo, com els en aquell moment regidors Tomeu Bonafè i Isidre Cañellas, a més de la responsable de premsa Maria José Merino, i el cap de contractació, José Rosselló, figura en el llistat de la Policia Judicial com a persona a qui caldria imputar en la causa i prendre-li declaració. L'informe assegura que en el procés de l'adjudicació del concurs de Ràdio Calvià es podria haver incorregut en els delictes de frau a l'administració pública i falsedat documental. La querella que origina la investigació fou interposada per Pablo Alonso de Caso a instàncies del PSIB.

El malestar en el si del cos de la Benemèrita era important ahir. Al matí, José Ramón Bauzá va coincidir amb el tinent general de la Guàrdia Civil, Pablo Martín Alonso, en unes jornades sobre guardacostes. Demanat pels periodistes, Martín assegurà que "jo he vingut aquí per parlar d'altres temes".

Per la seva banda, el president del Govern va aprofitar la seva intervenció per llançar una sèrie de lloances al cos, recordant "l'esforç impagable" que fa la Guàrdia Civil en matèria de seguretat.

Pel que fa a la responsable política del cos a les Illes, la delegada del Govern, Teresa Palmer, féu una tèbia defensa de la Guàrdia Civil. En una nota pública, Palmer reiterà la seva "confiança en la professionalitat i la tasca diària que desenvolupen les forces i cossos de seguretat de l'Estat" i demanà el màxim respecte als procediments judicials oberts.

El PP, per part seva, sortí a emparar el conseller de Turisme i considerà que "és el més normal del món" que una persona es defensi d'unes acusacions que afecten la seva vida política i personal. En un comunicat, la portaveu del PP al Parlament, Mabel Cabrer, indicà que "s'ha de respectar el dret a defensar-se de totes les persones". Segons la popular, "el conseller té dret a explicar les coses pel seu nom".

stats