Política 09/10/2017

La Guàrdia Civil acusa Trapero d'"inacció flagrant" durant l'1-O

L'informe que ha lliurat el cos a l'Audiència Nacional assegura que els Mossos "van arribar a obstaculitzar l'actuació de la resta de policies", segons la Cadena SER

Ara
2 min
Trapero arriba a l'Audiència Nacional

BarcelonaL'informe de la Guàrdia Civil lliurat a l'Audiència Nacional dins la causa per sedició contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, acusa els Mossos "d'inacció flagrant" durant el dispositiu del dia del referèndum, segons avança la Cadena SER i recull l'ACN. Aquest informe, de 300 pàgines, aplega material, vídeos i imatges que analitzen l'actuació del cos durant l'1-O. Diu que "les ordres de Trapero van derivar en una inacció flagrant" i van haver de ser els cossos policials espanyols "els que van haver d'actuar activament per evitar la celebració del referèndum".

L'informe policial assegura que la resta de cossos "no tenien prou efectius" i que els era "impossible" abastar tot el territori català. La Guàrdia Civil també creu que l'actuació dels Mossos "va posar de manifest que la seva tasca era no actuar i, en tot cas, arribar a obstaculitzar l'actuació de la resta de policies". També apunta que la inacció dels Mossos "no pot recaure en la voluntat individual" dels agents sinó que era el resultat "d'un pla premeditat" per evitar actuar i assenyala que el responsable és Trapero "en connexió directa amb els membres del comitè estratègic", en referència a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Aquest informe va arribar a l'Audiència Nacional divendres al matí, just el dia que la jutgessa Carmen Lamela havia de prendre declaració a Trapero i als presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per sedició arran de les manifestacions del 20 de setembre. A la pràctica, el document implica ampliar la causa i incloure-hi també els fets de l'1-O. L'Audiència Nacional tornarà a citar els pròxims dies tots tres investigats un cop hagi analitzat l'informe.

Segons ha informat també la Cadena SER, durant els registres del 20 de setembre la Guàrdia Civil va trobar a casa del número 2 de Junqueras, Josep Maria Jové, un "full de ruta clarament independentista" que es correspon "perfectament" amb tots els passos que fins ara està fent el Govern, incloent-hi la declaració unilateral d'independència. El document preveu un "govern de transició" que arribaria fins al setembre del 2018 i un "govern d'independència" fins al setembre del 2022. Aquest seria l'encarregat de crear "un nou estat per la via del pacte o de la unilateralitat".

stats