Política 14/10/2019

Marlaska: "Vull pensar que el govern català no traspassarà la línia de la legalitat"

El ministre de l'Interior en funcions diu a Ràdio 4 que actuaran en termes de "necessitat i proporcionalitat"

Ara
3 min
Grande-Marlaska, durant l'entrevista a Ràdio 4

BarcelonaFernando Grande-Marlaska, ministre de l'Interior en funcions, ha parlat aquest dilluns al matí a El matí a Ràdio 4 amb Gemma Nierga, just abans que es conegui la sentència del Procés. Sobre les filtracions que hi ha hagut en els últims dies, ha dit: "Esperem que els primers que coneguin la sentència siguin els acusats. Esperem a saber la sentència per saber si les filtracions tenen alguna cosa a veure amb la resolució final. Les filtracions, a qualsevol magistrat, no li agraden, més aviat molesten". "Sigui quina sigui la sentència, cal que tothom tingui clar que tenim un poder judicial competent i que això és un estat de dret, no és un estat que es revenja, ni de lluny! Aquí el que s'ha jutjat són fets concrets imputats a persones concretes en un judici públic en què les parts han aportat les proves que creien oportunes per als seus interessos", ha indicat. "¿La justícia a vegades és massa dura? Doncs, tot i que sembli dura, la justícia és la que ha de ser perquè és la que estableixen les nostres lleis", ha comentat.

Per a Grande-Marlaska, la sentència no és el final del Procés: "No és l'inici ni el final de res. Són dos plans absolutament diferents, que han d'anar en paral·lel, que són l'àmbit judicial i el polític. La sentència és el final del primer pla, el judicial. Els jutges han jutjat fets concrets imputats a persones concretes, no han fet res més. En l'àmbit polític podrem discutir d'autogovern en el marc de la Constitució".

Preguntat pel vídeo que ha difós aquest dilluns al matí la Moncloa, ha indicat: "Espanya és un estat de dret i el nostre prestigi democràtic està reconegut. A vegades, cal recordar-nos a nosaltres mateixos i també a fora la fortalesa del nostre estat de dret. No és que sigui ara el moment per recordar-ho, és que en els últims mesos el nostre poder judicial ha estat objecte d'una anàlisi concreta. I hem passat tot el procés amb una transparència plena". "Volem deixar clar que Espanya és un estat de dret, d'això no en tenim cap tipus de dubte. Espanya és la terra de tots", ha afegit. "La sentència ha de ser acatada per tots i és impossible que no ho sigui. Si no, seria devaluar l'estat de dret", ha afirmat el ministre de l'Interior en funcions.

Sobre la possibilitat d'activar de nou l'article 155, Grande-Marlaska ha dit que els informes que tenen a la Moncloa els indiquen que, si fos necessari, el podrien aplicar tot i estar en funcions. "Jo espero no haver-lo d'aplicar. Les mesures excepcionals és millor no haver-les d'aplicar. El que cal és que tots els poders constituïts complim amb les nostres funcions i competències", ha indicat, i ha afegit: "Vull pensar que el govern català no traspassarà la línia de la legalitat. El que es vol és diàleg en el marc legal, tranquil·litat i no desafiaments".

Preguntat per l'operatiu desplegat per als pròxims dies, Grande-Marlaska ha afirmat: "A Catalunya, la competència de la seguretat ciutadana és dels Mossos, nosaltres estem cooperant en els termes que s'han pactat". "Cal fer la feina correctament. No faré qualificacions... vull que la feina es faci en els termes de proporcionalitat i necessitat. Aquesta és la meva responsabilitat", ha dit, quan ha estat preguntat per si comparava la situació actual amb la de l'1 d'octubre de fa dos anys. "Els cossos de seguretat estan mirant perquè tots els ciutadans puguin expressar-se amb llibertat. Però demano a la ciutadania que s'expressi amb tranquil·litat", ha comentat.

"Hem de construir. Com són els vostres castellers? Construeixen cap a dalt, no? Doncs construïm entre tots", ha dit Grande-Marlaska quan ha estat preguntat sobre la resolució que va votar el Parlament de Catalunya per demanar que es retiri de Catalunya la Guàrdia Civil. "Hem de construir entre tots, no es retirarà ningú. Hem de treballar amb respecte absolut a l'autogovern de Catalunya i en l'àmbit competencial", ha afegit.

Sobre l'exhumació de Franco, el ministre de l'Interior en funcions ha dit que "encara queda molt de temps per restablir la memòria de les nostres víctimes". "Sabíem que calia exhumar el dictador i, fins que no ho hem aconseguit, no ens hem aturat. Al consell de ministres vam acordar que seria abans del dia 25 d'octubre. El dictador ja no pot ser més protagonista al nostre país, ja ho va ser desgraciadament durant molt de temps", ha conclòs.

stats