Política 18/10/2019

Grande-Marlaska: "Aplicarem als independentistes violents el Codi Penal amb tota contundència"

El ministre de l'Interior segueix descartant per ara aplicar l'article 155 o la llei de seguretat

Ara
2 min
El ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, en roda de premsa aquest divendres

MadridEl ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha destacat en una compareixença per avaluar el dia de vaga que la mobilització ha sigut "inferior" que en les últimes diades i ha qualificat de "baixa" la participació a la vaga de les empreses d'infraestructures públiques que depenen de l'Estat, a més de destacar que els serveis mínims han funcionat.

Ha alertat els "grups d'independentistes violents" que l'Estat "aplicarà amb l'independentisme violent el Codi Penal amb tota contundència" i ha recordat que els delictes d'atemptats contra l'autoritat "arriben fins als sis anys de presó". Ha informat que un agent policial ha estat ferit de gravetat "fa pocs minuts", que se suma als 207 agents ferits fins al moment.

Sobre el bloqueig del centre de la ciutat amb la seguda, assegura que "no es bloquejarà la ciutat", o sigui, que les forces policials faran el possible per desallotjar els manifestants.

Marlaska ha tornat a descartar l'aplicació de l'article 155 o la Llei de Seguretat Nacional i assegura que hi ha "un marc normatiu ample" i que "cadascuna de les possibilitats s'aplicarà en funció de la proporcionalitat que determini cada circumstància". El ministre ha insistit a demanar "una condemna expressa i determinant" de la violència a la Generalitat de Catalunya, com un element d'"importància màxima per fer-los front".

Marlaska ha donat algunes xifres tant de la jornada de vaga com dels agents ferits i incidents dels últims dies. Fins ara, ha dit, hi ha hagut 128 detinguts, 9 dels quals estan en presó preventiva. 207 agents han resultat ferits, "un d'ells de gravetat fa uns minuts". S'han cremat 800 contenidors i 107 vehicles. Pel que fa a la participació a la vaga, ha donat xifres d'infraestructures que depenen de l'Estat, com Ports de l'Estat, amb una participació del 14,82%, o Adif, amb una participació del 0,3% en el torn de nit i un 4,41% al matí.

stats