Política 21/11/2018

El Govern traspassa als consells les polítiques de gènere i dona i LGTBI per tres milions d'euros

Armengol ha afirmat que les institucions insulars gestionaran "dues competències de gran transcendència social i simbolisme"

Toni Crespí
2 min
La reunió s'ha realitzat aquest dimecres al Consolat de Mar

PalmaLa Comissió Mixta de Traspassos entre el Govern i els consells insulars ha aprovat aquest dimecres la proposta de traspàs als consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de les funcions i els serveis de polítiques de gènere i dona i LGTBI. Aquests dos traspassos es faran efectius a partir del pròxim 1 de gener i suposaran un cost efectiu total de 3 milions d'euros.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha declarat que "són dues competències de gran transcendència social i simbolisme i que l'única manera que una terra avanci és que la igualtat de gènere sigui respectada en tots els àmbits".

Armengol ha recordat que "hi havia un compromís d'anar cedint la gestió d'aquests serveis i drets als consells insulars com a institucions madures que ja són i com a resposta a la vocació federalista d'aquest govern".

Gènere i dona

La consellera de Presidència i presidenta de la Comissió Mixta, Pilar Costa, ha explicat que els consells insulars assumiran les funcions i els serveis que "impliquen una acció directa amb la ciutadania, tant pel que fa a la sensibilització i la formació com a la lluita contra les violències masclistes o a la inclusió social, entre d'altres".

D'aquesta manera, passaran a dur a terme accions com la posada en marxa de mesures relacionades amb la prevenció de violències masclistes i l'atenció i la protecció de les dones víctimes, l'elaboració d'informes d'avaluació d'impacte de gènere i mesures de participació i sensibilització.

Les polítiques de gènere i dona suposaran un cost efectiu anual de gairebé 2 milions d'euros, als quals s'han de sumar 500.000 euros anuals (2 milions entre el 2019 i el 2022) corresponents a la quantitat que es traspassarà provinent del Pacte d'Estat contra les violències masclistes.

A més, també es traspassa el personal necessari per complir les funcions que assumiran els consells.

LGTBI

Pel que fa a les polítiques LGTBI, els consells insulars també assumiran les funcions i els serveis que impliquen una acció directa amb la ciutadania, com l'impuls de comissions de participació LGTBI o l'aplicació de polítiques i accions per erradicar la desigualtat, així com l'atenció i la informació per a les persones LGTBI sobre recursos per facilitar l'exercici dels seus drets. El cost efectiu anual d'aquest traspàs és de 184.760 euros.

El proper pas per a l'aprovació definitiva dels traspassos serà el vistiplau per part dels plens dels respectius consells insulars. Després, correspondrà a la Comissió Mixta validar-lo i l'aprovació definitiva es farà mitjançant un acord del consell de govern.

stats