Política 12/09/2018

El Govern posa la directa per acordar el nou REB

Representants de la Conselleria d'Hisenda i del Ministeri s'han reunit a Madrid per "accelerar" les negociacions en una reunió "eminentment tècnica"

Jaume Ribas
2 min
Declaracions de la consellera Cladera (1212.0 KB) Reunió entre la representació del Govern de les Illes Balears, encapçalada per la consellera Catalina Cladera, i la secretaria d'Estat d'Hisenda, Inés Bardón, juntament amb altres representants del Ministeri d'Hisenda.

PalmaAquest dimecres els representants de la Conselleria d'Hisenda del Govern balear s'han reunit amb els representants del Ministeri per "accelerar l'acord" sobre el nou Règim Econòmic per a les Balears (REB), que l'Executiu autonòmic preveia tenir en vigor a principi del 2019. Aquest paquet d'ajudes fiscals, econòmiques i en forma d'inversions és una de les grans apostes i dels grans compromisos d'aquesta legislatura i tant la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, com la presidenta, Francina Armengol, necessiten tancar un bon acord com més aviat millor, a fi que el text pugui ser aprovat per les Corts espanyoles i, finalment, entri en vigor.

Després de la darrera reunió, Cladera ha reclamat que “s'acceleri” la negociació, “en un calendari curt però intens” de noves reunions, per tal de tancar un acord “tan aviat com sigui possible i tenir un bon Règim Especial de les Illes Balears”."El nou REIB és una qüestió cabdal per a les Illes Balears i hem avançat en aspectes importants des del punt de vista tècnic pel que fa a dos eixos del REIB, com són el règim fiscal propi i la creació d’un nou fons d’insularitat per garantir inversions addicionals a les Balears”, ha explicat. Així mateix, la consellera ha insistit que el nou REB és una "prioritat irrenunciable pel Govern".

Segons ha explicat l'Executiu, la trobada d'aquest dimecres ha estat "eminentment tècnica" a fi de tancar un acord definitiu, poder aprovar-lo “com més aviat millor” i fer entrar en vigor el nou Règim Especial a principi de l'any que ve. La reunió dona continuïtat a les negociacions i contactes que s'han duit a terme durant tot l'estiu amb el govern socialista. Abans, l'Executiu balear ja s'havia reunit amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a principi d'agost, després que el president espanyol, Pedro Sánchez, es comprometés a impulsar l'acord sobre el nou REB durant la seva trobada a Palma amb la presidenta Armengol.

Abans del debat de política general

Aquest dimarts, la portaveu parlamentària del PP, Margalida Prohens, es va mostrar convençuda que Francina Armengol havia decidit avançar el debat de política general de la setmana que ve a fi de poder anunciar un acord amb el govern espanyol sobre el REB· Aquest dimecres, després de la junta de portaveus al Parlament, el president d'El Pi, Jaume Font, s'ha mostrat estranyat per l'avançament del debat i el portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, ha passat la línia de les insinuacions i ha dit obertament que podria ser que la presidenta volgués anunciar un acord. El comunicat de la Conselleria d'Hisenda reforça un rumor que està agafant força entre els grups parlamentaris i que sembla cada vegada més probable: la presidenta Armengol podria anunciar un acord per aprovar el REB dimarts de la setmana que ve.

stats