NOVA ETAPA
Política 10/01/2016

Un Govern plural que veurà la llum ràpid

Roger Tugas / Oriol March
3 min

President: Carles Puigdemont

Puigdemont ocuparà el despatx reservat a Mas, però la resta de l'executiu ja feia mesos que la cúpula de Junts pel Sí el tenia pactat. És per això que, després d'aquesta etapa de negociació, la coalició aspirar a fer públics els integrants d'aquest executiu a principis de setmana per recuperar el temps perdut els pròxims divuit mesos.

Carles Puigdemont

Vicepresident: Oriol Junqueras

El líder d’ERC serà l’únic vicepresident, el conseller d’Economia i presidirà el Consell Tècnic i la comissió d’Economia i Governació, des d’on liderarà els aspectes econòmics i pressupostaris. Es manté així com el número dos de l’executiu.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, dirigint-se als membres del consell nacional del partit / CRISTINA CALDERER

Economia

Oriol Junqueras estarà al capdavant de la conselleria encarregada d’elaborar la principal llei del Govern, els pressupostos, i batallar amb el ministre del ram de Madrid per farcir-los. Amb un ajustat objectiu de dèficit, les finances intervingudes i la capacitat tributària espremuda quasi al màxim, la tasca serà complicada.

Empresa i Coneixement

El departament que capitaneja en funcions Felip Puig perd l’àrea d’Ocupació, però manté Empresa i Coneixement. Dirigents d’ERC com Pere Aragonès i Oriol Amorós sonen per agafar el relleu i mirar d’incentivar la capacitat productiva.

Treball i Afers Socials

Aquesta conselleria de nova creació unirà les polítiques actives d’ocupació -recerca de feina- i les passives -les prestacions socials-, així com altres aspectes socials com la dependència.

Territori i Sostenibilitat

La crisi i les dificultats financeres fan que aquest departament gestioni menys recursos que de costum, però continua sent clau. Josep Rull podria fer-se’n càrrec.

Agricultura

El departament d’Agricultura, Alimentació, Ramaderia i Pesca haurà de fer front a acusacions com que el procés sobiranista posa en perill els ajuts a la pagesia.

Estat del Benestar: Neus Munté

L’actual vicepresidenta en funcions continuarà com a portaveu del Govern i consellera de la Presidència i, a la vegada, presidirà la comissió per a l’Estat del Benestar, amb les dues conselleries amb més recursos del Govern -Salut i Ensenyament.

Neus Munté, nova vicepresidenta del Govern. / CÈLIA ATSET

Presidència

Neus Munté dirigirà la conselleria de la Presidència, cosa que li permetrà treballar colze a colze amb Carles Puigdemont i exercir com la portaveu de l’executiu.

Salut

El departament de Salut és el que gestiona més recursos i últimament és dels més qüestionats a causa de les retallades. Toni Comín sona com a conseller i hauria d’aplicar mesures incloses en el pla de xoc com reduir les llistes d’espera.

Ensenyament

Un dels principals xocs amb l’Estat és per la imposició de la llei Wert, que JxSí vol desacatar. Podria fer-hi front Meritxell Borràs, ara consellera de Governació.

Cultura

Aquesta conselleria també podria protagonitzar un ball de cadires, ja que l’actual titular de Territori, Santi Vila, podria fer-se càrrec ara de l’àmbit de la cultura.

Institucional: Raül Romeva

El que va ser cap de llista de la coalició de Junts pel Sí -i eurodiputat d’ICV- serà conseller d’Afers Exteriors i presidirà la comissió d’Afers Exteriors, Institucionals i Transparència, àrees relacionades amb l’administració de l’Estat.

Romeva deixa ICV per la fredor amb el procés

Afers Exteriors

El fet de ser doctor en relacions internacionals i haver estat deu anys com a diputat a Brussel·les avalen Raül Romeva per fer-se càrrec d’un departament de nova creació però que serà dels més rellevants per al procés. Haurà de convèncer governs i institucions internacionals de les bondats de la independència, amb una xarxa de delegacions exteriors que es pretén reforçar però amb el difícil repte de pugnar amb la potent estructura d’ambaixades espanyoles, mobilitzades contra el sobiranisme.

Interior

Totes les travesses apunten que Jordi Jané serà dels pocs consellers que es mantindran al capdavant del departament que lideren actualment. A diferència dels seus antecessors, no ha protagonitzat situacions complicades en la gestió força delicada dels Mossos d’Esquadra des que al juny va rellevar Ramon Espadaler.

Governació

Aquest departament haurà de gestionar les relacions amb el municipalisme català en un Govern presidit per qui ve de capitanejar un ajuntament. El pla de xoc, a més, incorpora el reimpuls del pla de barris, un dels projectes insígnia del tripartit que els consistoris van agrair.

Justícia

Aquesta conselleria s’encarrega d’àmbits clau com els serveis penitenciaris, el Codi Civil i l’atenció de les víctimes.

stats