Política 05/05/2020

El Govern vol tenir aprovat el pla de reactivació econòmica de les Balears en tres setmanes

Francina Armengol explica al Parlament que l'Executiu ja negocia amb Alemanya per recuperar l'arribada de turistes

Maria Llull
4 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, arribant al Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha explicat aquest dimarts davant el Parlament que l'Executiu vol tenir aprovat el pla autonòmic de reactivació i transformació econòmica i social de les Balears en un termini de tres setmanes. "Cal tenir aprovat aquest pla d'aquí a tres setmanes i impulsar entre tots un gran acord de protecció i reactivació. És hora que els partits polítics avancem junts", ha indicat Armengol, qui ha comparegut per explicar les mesures del Govern per pal·liar la crisi generada pel coronavirus.

La "reactivació del sector turístic" ha estat un dels eixos de la intervenció de la presidenta, qui ha indicat que l'Executiu està fent "un treball bilateral amb països essencials, com Alemanya", per recuperar l'arribada de turistes a les Balears i les rutes aèries. "Hem de restablir l'activitat abans que ningú perquè depenem del turisme més que cap altre territori", ha comentat Armengol, a més de reclamar a l'Estat i la Unió Europea "un marc homogeni per recuperar l'activitat aèria" i controlar l'estat de salut dels viatgers tant en les sortides com en les arribades.

Segons la presidenta, la clau serà que "les empreses i els autònoms aguantin" un "cop sense precedents", en un moment en el qual "els països europeus no tenen data per a l'obertura de fronteres". De fet, han estat diverses les vegades que Armengol ha recordat que els països emissors tenen les fronteres tancades, sobretot quan l'oposició ha criticat que les Balears no es plantegin un pla de reobertura dels seus ports i aeroports.

"Vostè està d'acord amb el govern espanyol a mantenir tancats els ports i els aeroports. Sap què significaria una temporada sense turistes? Ja hi ha destinacions que treballen per tenir turistes com abans millor. Exigeixi la reobertura amb garanties sanitàries, la qual cosa seria possible si haguessin fet els deures en matèria de salut pública", li ha dit el portaveu del PP, Biel Company, durant la seva intervenció. "El pla de desescalada és la ruïna total per als hotels i comerços, els quals no poden obrir sense vols, turistes ni protocols sanitaris", ha assenyalat per la seva banda la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp. La diputada d'El Pi ha destacat que "necessitam connexions per a un mínim de temporada". "Ja ha quedat gent enrere i més que en quedarà. Els aeroports dels països emissors estan tancats, però hi ha altres tipus de turisme, com l'interilles", ha afegit.

Armengol ha insistit que cal mostrar "prudència i una responsabilitat màxima". "Si tenim xifres sanitàries bones és perquè hem fet bé la feina, i el primer ha de ser la salut dels ciutadans. En cas de no obrir el turisme d'una manera segura, tindrem un risc més greu que altres territoris del nostre entorn", ha continuat la presidenta, qui ha posat l'exemple de Singapur, el qual "ha hagut de tornar enrere. "L'economia s'ha de reactivar al ritme més alt possible, però amb la seguretat màxima. Per això és necessari el tancament de ports i aeroports", ha afegit. La cap de l'Executiu ha reiterat que es fa feina "directament amb el sector hoteler, touroperadors com TUI i patronals i sindicals per tenir turisme al més aviat possible".

Armengol ha fet referència a la situació a escala internacional. "Tots els aeroports estan tancats, a Alemanya, el Regne Unit i els Països Baixos. Aquesta és la realitat que tenim. Hi ha un acord del Consell Europeu que restringeix els viatges a tot Europa", ha explicat. A més, la presidenta ha reclamat que l'Estat es faci càrrec dels controls sanitaris a les portes d'entrada a les Illes, encara que el decret llei de tancament dels ports i aeroports illencs habilitava el Govern per fer-se'n càrrec. "És clar que pitjam per als controls sanitaris als aeroports, però ha de ser una estratègia comuna a escala europea. El Govern fa els controls sanitaris, però no li pertoca", ha destacat.

Pel que fa al procés de desescalada, la presidenta ha destacat que les dades sanitàries deixen les Balears "en posició de complir els criteris per passar a fase 1". "Ja hi tenim Formentera, però esperam que totes les illes entrin en aquesta fase dilluns que ve", ha continuat. Així i tot, Armengol ha tornat a dir que "l'amenaça no ha passat", encara que "el control de l'avanç" del virus fa que "hagi arribat el moment de recuperar llibertats, drets i espais públics".

Protecció i reactivació

Sobre la reactivació, la presidenta ha tornat a explicar que els seus dos eixos són "la protecció d'empreses i treballadors i la reactivació econòmica". "L'economia avançarà lentament i cal mantenir la protecció de milers llocs de feina", ha comentat Armengol, a més d'assenyalar que el turisme no serà en aquesta ocasió el camí de sortida, com va passar en la crisi anterior.

Segons ha explicat, els expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO) de força major mobilitzaran "1.200 milions d'euros de l'Estat" a les Balears, que de moment serveixen per protegir "més de 141.000 persones". "Els ERTO marquen la diferència entre la crisi passada i l'actual, i són un mecanisme que dona suport tant a empreses com a treballadors", ha indicat. La cap de l'Executiu ha tornat a reclamar que les condicions especials dels ERTO vagin més enllà de l'estat d'alarma.

Pel que fa al pla de recuperació econòmica, Armengol ha matisat que l'activitat retornarà "al ritme que permeti el control del virus". "Impulsarem a curt termini totes les activitats que estiguin en condicions de tornar", ha dit, a més de recordar que el pla del Govern preveu deu línies d'actuació i mobilitzarà els recursos de l'Executiu, els consells i els ajuntaments.

Però la presidenta també ha reivindicat el suport de l'Estat i de les institucions de la UE. De fet, ha destacat que les Balears demanaran "més mecanismes de suport", més enllà del fons extraordinari de 16.000 milions d'euros que el govern espanyol ha anunciat per a les comunitats autònomes. "Cal que l'Estat sigui solidari perquè l'impacte social i econòmic serà major a les Balears", ha dit Armengol, qui ha tornat a demanar que els ajuntaments "puguin utilitzar els seus romanents".

Sobre la situació econòmica, la presidenta ha comentat que és moment de "cercar solucions immediates al marge del turisme" i ha incidit en la importància del sector primari, la indústria, la tecnologia i la recerca. "S'ha de revertir el procés de deslocalització industrial i qüestionar més que mai aquest model", ha dit, a més de recordar que el canvi climàtic continua sent una amenaça que "no podem oblidar".

stats