Política 29/12/2018

El Govern paga 10 dels 98,9 milions que deu al Consell de Mallorca

Francina Armengol ha ressaltat que el reconeixement d'aquest deute és un nou avanç en la legislatura en la qual més transferències de competències s'han realitzat

Ara Balears
2 min
Armengol durant el ple d'aquest dimarts.

PalmaEl Govern abonarà 10 milions d'euros al Consell de Mallorca, gairebé el 10% dels 98,9 milions als que ascendeix el deute autonòmic amb la institució insular, que aquest dissabte les administracions públiques han pactat saldar en els pròxims 15 anys.

La cap de l'executiu autonòmic, Francina Armengol, i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, han signat el protocol d'intencions que compromet el pagament del deute contret a càrrec de les bestretes promeses abans de l'aprovació de la Llei de Finançament dels Consells Insulars.

Armengol ha ressaltat que el reconeixement d'aquest deute és un nou avanç en la legislatura en la qual més transferències de competències s'han realitzat al Consell de Mallorca i Ensenyat ha destacat que "és un bon acord", perquè "feia deu anys que les bestretes es passejaven de pressupost en pressupost". La presidenta ha assegurat que de les bestretes pactades des de la legislatura 2007-2011 fins a l'aprovació de la llei de finançament dels consells, que va entrar en vigor en 2014, només s'havien pagat 25 milions d'euros en l'exercici 2008.

A principis d'aquest any, "es va fer un càlcul absolutament tècnic" per part de la Conselleria d'Hisenda que va concloure que el deute pendent ascendia a gairebé 99 milions d'euros, ha precisat Armengol, que ha aclarit que encara que l'acord signat estableix un calendari a 15 anys, "si la disponibilitat pressupostària ho permet la voluntat política és avançar-lo".

El responsable d'Hisenda del Consell, Cosme Bonet, ha admès que els tècnics del seu departament consideraven que el deute era gairebé 20 milions d'euros major que l'establerta pel Govern, encara que corresponia als tècnics autonòmics fixar els criteris i realitzar el càlcul, segons l'acord entre totes dues parts recollit en una disposició de la Llei de Pressupostos de 2018.

Bonet ha posat l'accent en què el reconeixement i abonament del deute era "una prioritat política" que no podria demorar-se "una legislatura més". "Vam fer un exercici de responsabilitat amb una quantitat que és més que acceptable", ha emfatitzat. "Hem arribat fins on podíem arribar les dues institucions", ha remarcat Miquel Ensenyat, que confia que no s'esgoti el termini de 15 anys fixat en l'acord subscrit avui per a saldar el deute per les bestretes promeses.

D'acord amb Armengol, el president insular també ha posat en relleu els avanços de la legislatura en el "reforç del paper dels consells", en particular del de Mallorca, que per ser l'illa seu de les institucions autonòmiques té un paper menys preponderant que els d'Eivissa, Menorca i Formentera.

stats